Отиде си създателят на „Тангра“ Константин Марков

COVID-19 покоси легендарния музикант и композитор

Отиде си легендарният музикант и композитор Константин Марков, съобщи zrock.bg.

Роденият на 3 октомври 1949-а година музикант, който е основател и басист на „Тангра“, си е отишъл заради усложнения, предизвикани от COVID-19.

Константин Марков става част от „Бъндараците“ в края на 60-те години, а през 76-а основава легендарната рок група „Тангра“.

Сред вокалистите ѝ през годините са Вили Кавалджиев, Чочо Владовски и Станислав Сланев-Стенли. Първият ѝ състав вече е свирел заедно в университета предимно песни на „Deep Purple“. „Тангра“ издават дебютния си албум, озаглавен „Нашият град“. По това време в състава на групата няма кийбордист и Марков записва всички клавишни партии в албума. На концертите си „Тангра“ не използват клавишни и така наблягат на по-тежкия звук в изпълненията си на живо. Скоро обаче първата формация на „Тангра“ се изчерпва откъм идеи и се разпада.

Косьо Марков и Дани Ганчев възстановяват групата през 1984 г. Стилът е променен на ню уейв, като „Тангра“ става първата група в България, свиреща в това направление. През 1985 г. печелят младежкия конкурс с песента „Оловният войник“ по музика на Косьо и стихове на Александър Петров. Скоро те издават втория си албум – „Тангра II“. Той съдържа хитове като „Жулиета“, „Бъди, какъвто си“, „Делник“ и „До последен дъх“. Вокал на формацията по това време е Станислав Сланев – Стенли. През 1986 г. „Тангра“ емигрират и свирят в скандинавските страни. През 1990 г. Марков се завръща в България и групата се разпада.

Поклон пред паметта му!

Снимка: Facebook/Konstantin Markov

Подобни статии

Top