Отиде си уникалният глас на българската естрада Ваня Костова

Тя остави любими на поколения българи песни

Отиде си певицата Ваня Костова – обичана  от поколения изпълнителка, оставила в златната съкровищница на българската култура песни, в които са душата и сърцето й. Това съобщиха от Министерство на културата.

„Почивай в мир, Ваня! Светъл да е пътят ти!“, написа в профила си министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Костадин Ангелов.

http://

http://

Почивай в мир, Ваня! Светъл да е пътят ти!

Публикувахте от Kostadin Angelov в Четвъртък, 6 май 2021 г.

Обичаната от няколко поколения изпълнителка е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград. Прекарва детството си в Родопите и по-късно в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още тогава се увлича по пеенето и пее по бригади и заведения.

Завършва Българската държавна консерватория в класа на Георги Кордов. От нейния випуск са още Венета Рангелова, Ралица Ангелова от „Тоника СВ“, Веселин Маринов, Богдан Томов и др.

През 1980 г. участва на общонационален конкурс към ансамбъла на ГУСВ за вокалисти на новосформираната вокална група „Тоника СВ“. Журито избира нея, Милица Божинова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров и Теодор Шишманов.

Продуцентът и основателят на групата, композиторът Стефан Диомов, започва да пише свои и да предлага песни и от други автори. През 1981 г. Ваня изпява първата си песен като професионална певица заедно с „Тоника СВ“ – „Приятели“ по музика на Стефан Диомов и текст на Георги Белев. Тази песен впоследствие печели конкурса „Мелодия на годината“.

През 1982 г. е издаден и първият албум на групата, озаглавен „Приятели“. Ваня Костова се превръща в солист на състава и песни от този период като „Приятели“, „Аз и моето момиче“, „Като сън“, „Конче мое“, „Къде си“, „Вместо сбогом“, „Ако те има“ допринасят за нейната популярност.

Ваня Костова има и самостоятелна кариера с песни като „Черен кон, не умирай върху белия сняг“, „Лятото“ – дует с композитора Стефан Димитров, „Искам да ти кажа“, „Звезда“. През 1987 г. издава първия си самостоятелен албум. От 2004 г., освен самостоятелно, се изявява и в дует със сина си Боян Михайлов.

Поклон пред паметта й!

Подобни статии

Top