Отиде си „Златният шпайк“ на българската атлетика Михаил Желев

Легендарният лекоатлет почина на 77-годишна възраст

На 77-годишна възраст почина един от легендарните лекоатлети на България – Михаил Желев. Новината съобщиха от общинския пресцентър в Сливен, където е роден спортистът.

Михаил Желев е роден на 15 юли 1943 г. в Сливен. Коронната му дисциплина беше 3 хиляди метра стипълчейз. Участва в две олимпиади – през 1968 г. в Мексико и 4 години по-късно в Мюнхен. В Мексико завършва шести в своята дисциплина и така става първият български лекоатлет, класиран в шестицата на олимпиада в леката атлетика.

През 1969 г. е европейски шампион на 3 хиляди метра с препятствия от шампионата на Стария континент в Атина, а постижението му от 8.25.02 минути – републикански рекорд, е подобрено чак след 45 години – през 2014 г. от Митко Ценов. Петкратен балкански шампион. Автор е на 8 национални рекорда. Желев бе и световен студентски шампион за 1970 г.

Единственият българин, носител на престижната награда за най-добър лекоатлет в Европа „Златен шпайк“. Това е признание на вестник „Чехословенски спорт“, който организира анкета сред журналистите в Европа за най-добър бегач. От България тогава участва само един журналист, оценката идва от пишещите в целия континент.

Разделя се с пистата на 31 години, и то не заради контузия. Не иска да приеме тогавашната политика, че в леката атлетика трябва да се бяга за точки за отборното класиране. Последното му голямо състезание са Балканските игри по лека атлетика в София през 1974 година.

След това работи като офицер в армията и първи зам.-председател на армейското физкултурно дружество „Сливен“. Пенсионира се през 1992 г. на 49 години, но след това има още 20 години трудов стаж – основно като пазач и бензинаджия. По този повод Михаил Желев обичаше да казва: „Няма срамен труд“. До последно поддържаше формата си с дълги разходки в района около Сливен.

Желев беше женен и имаше 2 деца и 2 внуци.

Своите съболезнования изрази на страницата си във Фейсбук и кметът на Сливен Стефан Радев:

http://

http://

🏴 Изказвам своите съболезнования на семейството на видния сливенски спортист Михаил Желев, който ни напусна днес….

Публикувахте от Стефан Радев в Вторник, 5 януари 2021 г.

Поклон пред паметта му!

Снимка: BGathletic.com

Подобни статии

Top