Откараха с линейка Самуил Хаджиев в болница, получи бъбречна криза в съдебната зала

Апелативният съд остави в ареста всички задържани заедно с шефа на Трето РУ

Откараха с линейка направо от съдебната зала на Апелативен съд – Пловдив шефа на Трето РУ Самуил Хаджиев. Малко преди последните адвокатски пледоарии той заяви, че е получил силни болки, вследствие на бъбречната криза, за която по-рано днес съобщи пред медиите адвокатът му Димитър Марковски. Преди заседанието, на което трябваше да бъдат гледани мерките за неотклонение на полицейския шеф, колегата му и двамата им съучастници, юристът обясни, че Хаджиев няма да дойде в съдебната зала, тъй като е получил между двете мерки силна бъбречна криза и се е оказало, че има 4-5 камъка в двата бъбрека.

9 часа и половина продължи съдебното заседание, като през това време осем адвокати пледираха в защита на четиримата обвиняеми при закрити за медиите врати.

Делото за мярката на шефа на Трето РУ Самуил Хаджиев тръгна при закрити врати в Апелативния съд

В крайна сметка Апелативинят съд потвърди определението на Пловдивския окръжен съд и остави в ареста за постоянно Хаджиев, колегата му Атанас Качаков, както и съучастниците им Даниел Димитров и Симеон Иванов.

Четири са обвиненията срещу шефа на Трето РУ Самуил Хаджиев

Припомняме, че на началника на Трето РУ към ОД на МВР – Пловдив Самуил Хаджиев са повдигнати четири обвинения. Първоначално те бяха три, но снощи му е било повдигнато и още едно.

Първото обвинение срещу Хаджиев е за това, че заедно с полицая Атанас Качаков, в съучастие, са извършили действия по приготовление да придобият около 500 кг марихуана от обект на фирма, която я е произвеждала с надлежно разрешение за медицински цели, като двамата обвиняеми са се възползвали от служебното си положение. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 000 до 20 000 лв.

Шефът на Трето РУ Самуил Хаджиев и колегата му Атанас Качаков обжалват постоянния си арест

Хаджиев е обвинен и за това, че е склонил длъжностно лице да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването, като са извършени действия по разследването  – претърсване и изземване в база на пловдивска фирма и образуване на досъдебно производство, без да са налице законови основания за това. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години.

Срещу него е повдигнато  обвинение също за това, че в автомобила си е държал 50 броя патрони за огнестрелно оръжие, като не е взел необходимите мерки за сигурност, предвидени в закона, за което Наказателния кодекс предвижда лишаване от свобода от 1 до 5 години или глоба от 500 до 3 000 лв.

Обвиниха шефа на Трето РУ и негов колега от районното в тежки престъпления

Последното обвинение, повдигнато снощи е за това, че като началник на Трето РУ към ОД на МВР – Пловдив, Хаджиев е спомогнал да бъде осуетено наказателно преследване спрямо Иво Даскалов по прякор Лудия, който причини катастрофата с трима загинали на Околовръстното навръх Великден. Хаджиев е обвинен, че е взел и укрил флаш памет с  видеозаписи от видеокамери, заснели катастрофата и те не са били приобщени към доказателствата по делото.

Атанас Качаков е обвинен в отвличане, заедно с двамата цивилни

На полицейския служител от Трето РУ към ОД на МВР – Пловдив Атанас Качаков и двамата му съучастници Даниел Димитров и Симеон Иванов са повдигнати обвинения  за отвличане и проявена особена жестокост към отвлеченото лице Фарук Манаф. За това престъпление се предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години или доживотен затвор и конфискация.

На Симеон Иванов е повдигнато и второ обвинение – за държане и разпространение на високорискови наркотични вещества – 23 грама амфетамин и 7,7 грама марихуана, за което Наказателният кодекс предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода и глоба от 5 000 до 20 000 лв.

Адв. Димитър Марковски: Акцията, за която е арестуван шефът на Трето РУ, е изцяло документирана

Апелативните магистрати прецениха, че от събраните доказателства до момента, може да се направи обосновано предположение за съпричастност на всеки един от обвиняемите към престъпленията, в които са обвинени, с изключение на обвинението срещу Самуил Хаджиев и Атанас Качаков – за приготовлението да придобият около 500 кг. марихуана.

Съдът прие също, че и за четиримата обвиняеми е налице опасност да извършат престъпление и да се укрият при по-леки мерки за неотклонение.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Подобни статии

Top