Отказаха да пуснат хасковлия, пребил майка си до смърт преди 11 години

Убийството е извършено през декември 2009 г.

Пловдивският апелативен съд отказа да освободи условно предсрочно 62-годишния Иван Илиев от Хасково, който е осъден на 20 години затвор за убийството на майка си.

Първоначално осъденият подал молба в Пловдивският окръжен съд с искане  да бъде освободен от изтърпяване на остатъка от присъдата му в размер на 7 години и 6 месеца, тъй като е излежал 11 години,  а от работа му се зачитат за изтърпени 1 година и 6 месеца. Съдът е отхвърлил искането му като неоснователно и той обжалва пред Пловдивския апелативен съд.

Апелативните магистрати са констатирали, че формално Илиев е придобил право на условно предсрочно освобождаване, считано от 26.04.2020 г., когато е изтърпял половината от наложеното наказание. Устроен е на работа в затвора и дълго време е работил. В момента е спрян от работа. Награждаван е 7 пъти за участие в групови програми, добро изпълнение на трудовите норми и примерно поведение.  Досега обаче 9 пъти е нарушавал установените правила и норми, за което има наложени наказания, три от които все още са активни. Рискът от вреди в обществото е преценен като среден към висок.

Според становището на затворническата администрация, не са налице положителни промени в нагласите и мисленето на осъдения и прогнозата за живот на свобода е по-скоро неблагоприятна. Целите по поправяне и превъзпитание не са изпълнени в пълен обем и с осъдения трябва да се работи още.

Поради това Пловдивският апелативен съд приема, че напълно правилно първоинстанционният съд е преценил, че в случая не са налице основания осъденият да бъде условно предсрочно освободен.

Историята

Илиев е осъден за това, че е убил 70-годишната си майка Дорка Тенчева. Трупът на жената е бил открит през декември 2009 година. След извършена аутопсия съдебният лекар установил, че старицата е починала вследствие на нанесени множество травми в областта на лицевата част, главата и торса, а смъртта е настъпила около 20 дни преди откриването на тялото, разказва Haskovo.info преди 10 години.

Дорка е живеела със сина си, който е изчезнал часове след трагичния инцидент. Той е бил обявен за общодържавно издирване и четири месеца по-късно е бил открит в София.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Снимка: haskovo.info

Подобни статии

Top