Откриха 30 чувала с опасни отпадъци на брега на река Чая (СНИМКИ)(ОБНОВЕНА)

Нелегално сметище е открито на брега на река Чая в землището на село Катуница.

Хиляди кубици изхвърлен строителен материал, гуми и платове са разхвърляни по крайбрежието на реката. Открити са и около 30 броя чували, пълни с фини пластмасови стружки. На найлона пише, че  производството е  испанско.

“ Най-вероятно отпадъците са вносни, но никой не може да каже какво съдържат тези чували. Част от тях вече са засипани с пръст и са загробени“, обясни ген. Йордан Кюмюрджиев, шеф на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в Областна администрация. В момента той е на място и ръководи извънредната акция по проверка на нерегламентираното струпване на боклуци.

При по-голямо количество на водата в реката съществува реална заплаха опасните отпадъци  да навлязат в коритото и да достигнат до Марица.  „Ако тези отпадъци влязат в реката могат да предизвикат екокатастрофа и да убият рибата, не само в река Чая, но и в Марица“, коментира Кюмюрджиев.

Очаква се на място да пристигнат екипи на „Басейнова дирекция“ и РИОСВ, които да вземат проби от опасното съдържание в чувалите.

Сметището на брега в тази част на река Чая е от години. Мястото е държавен терен и за нерегламентираното изхвърляне на отпадъци в зоната е уведомено МОСВ. До  момента обаче никой не е  предприел действия по почистване на замърсения участък и търсене на виновни.

При направения обход освен това е установено и замърсяване в землището на община Родопи със значителни размери, съобщиха по-късно от РИОСВ-Пловдив. Ще се дадат предписания за почистване и ще се предприемат съответните административни мерки срещу собственика на терена, допуснал замърсяването.

На собствениците на терените (общински и частни лица) ще се даде предписание за почистване на замърсения  терен в съответствие със Закона за управление на отпадъците (ЗУО), а екоинспекцията ще следи стриктно за изпълнението им.

Снимката е информативна

Top