Откриха античен храм в Карловско, правят го туристическа атракция - DC news

Откриха античен храм в Карловско, правят го туристическа атракция

Продължават проучванията на Тракийския селищен център край село Васил Левски

Продължават проучванията на Тракийския селищен център край село Васил Левски – приоритетен обект за община Карлово, с оглед бъдеща възможност за превръщане на района в ценна и атрактивна туристическа дестинация. Това съобщи на пресконференция ръководителят на проучванията доц. д-р Костадин Кисьов – директор на Регионалния археологически музей в Пловдив.

„Благодарение на финансовата подкрепа на Община Карлово, преди две седмици започнахме отново работа. Сега с нас е доц. Даниела Стоянова – преподавател в Софийския университет и един от най-големите специалисти по антична архитектура. Главната ни цел за настоящата година е обследване на сградата, открита през 2008 година. Това е храмова постройка, разрушена в миналото. Останките й са пръснати около нея. Ние трябва да направим реконструкция, да разберем как е изглеждала, т.е. да извършим архитектурна обработка. Вече сме готови с 50% от дейностите.

През 2021 година ще има възможност да кандидатстваме за финансиране за реставрация и консервация на обекта и съответно – да започнем по-мащабни разкопки. В бъдеще монументалната сграда с размери 10 на 15 метра и с керемиден покрив ще може да бъде възстановена изцяло и да стане основна атракция в селищния център. Според мен ни очакват много големи изненади и резултати“, каза доц. Кисьов. Той поясни, че до края на настоящата година екипът му ще бъде готов с графичната реконструкция на сградата.

Обектът ще кандидатства за паметник на културата от национално значение

Същевременно тече процедура по определяне границите на целия обект, след приключване на която той ще получи статут на паметник на културата от национално значение. Така Община Карлово ще има възможност да кандидатства за финансиране по европейски програми.

Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов съобщи, че през 2021 година ще предложи на Общинския съвет да гласува сума от около 50 000 лева за продължаване на проучванията. „Само със средства от нашия бюджет няма да успеем да направим инфраструктурата /достъп до обекта/, консервацията, обособяването на посетителски центрове. Основната ни цел през следващата година ще е да кандидатстваме за финансиране по европейските програми“, допълни кметът.

Тракийският селищен център VI-V в.пр.Хр. е открит в началото на 90-те години от доц. Кисьов. Проучвания започват през 2005 година. През миналата 2019-а, благодарение на отпуснати от Общината средства, бяха извършени теренни и геофизични проучвания, припомни заместник-кметът Антон Минев.

Подобни статии

Top