Откриха библиотечния кът, посветен на акад. Благовест Сендов в Асеновград - DC news

Откриха библиотечния кът, посветен на акад. Благовест Сендов в Асеновград

Зам.-кметът на Асеновград инж. Петър Петров присъства на откриването

Библиотечен кът в памет на акад. Благовест Сендов бе открит в градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград. Поводът бе 90-та годишнина от рождението на известния асеновградчанин.

На откриването присъства заместник-кметът по хуманитарни дейности инж. Петър Петров.

„Днес заставам тук пред вас със смесени чувства. На първо място с гордост, че математикът, общественик и изтъкнат държавник академик Благовест Сендов е син на Асеновград. Отдал е живота си на обществените дела. Благодарение на него, прославата името на Асеновград не знае граници. Едновременно с тази гордост и чест, изпитвам и тъга, че академик Сендов напусна този свят. Убеден съм обаче, че неговите ученици ще продължат започнатото, ще последват примера му и ще предават делата му и на следващите поколения. Поклон пред паметта на един асеновградчанин, оставил силна следа в нашите сърца“, посочи инж. Петров.

Библиотечният кът “Академик Благовест Сендов” е създаден с подкрепата на Божидар Сендов, брат на покойния Благовест Сендов и благодарение на съпругата на академика – Анна Сендова.

Божидар Сендов и съпругата му Евгения Сендова бяха сред официалните гости на събитието. Те разказаха за живота си с него и как той е бил изцяло отдаден на работата си. Тя за него е била удоволствие, страст.

Сендов е бил много вдъхновяваща личност и е обичал младите хора около него. Използвал е всяка възможност да им помогне да израснат.  В библиотечния кът са разположени част от  личната библиотека на  акад. Благовест Сендов, канапе, на което читателите да поседнат и прочетат избрано четиво, и оборудвано работно място. Библиотеката включва  430 броя книги от личната колекция на акад. Благовест Сендов – заглавия от различни отрасли на знанието – математика, техника, химия, медицина, изкуство, политика, художествена литература.

1 2

Подобни статии

Top