Откриха Европейския ден на спорта в училище в СУ „Димитър Матевски“

Целта е да се запознаят децата с нови възможности за спортни занимания

В пловдивското СУ „Димитър Матевски“ отбелязаваха Европейския ден на спорта в училище. Неговата цел е да запознае децата с нови възможности за спортни занимания, да насърчи интереса им към здравословния начин на живот и да ги мотивира да се движат редовно.

Национален координатор на кампанията е сдружение БГ Бъди активен, а денят е подкрепен още от Община Пловдив.

Официалното откриване на деня беше в Пловдив, в двора на СУ „Димитър Матевски“. На него присъстваха районният кмет Костадин Димитров, популярни лица от българския спорт и Николета Янева, координатор „Образование“ от сдружение БГ Бъди активен.

Костадин Димитров приветства децата от училището, които се включват в Европейския ден на спорта. Към децата се обърнаха също директорката Мариана Златанска и представители на БГ Бъди активен.

След откриването децата се включиха в различни спортни занимания.

Над 400 училища от България традиционно  участват в инициатива, и дават възможност на учениците си да се включат в различни състезания, демонстрации, групови тренировки и забавни игри, посветени на здравословния живот и опазването на околната среда.  Денят е част от Европейска седмица на спорта и е подкрепен от Министерство на Младежта и спорта.

През тази година новата допълнителната тема на кампанията е “Активни пространства” и как дворът на училището, може да подтиква децата към повече физическа активност. Училищата ще бъдат поканени да преосмислят училищната база като инструмент за мотивация на децата да се движат повече чрез различни асфалтни игри, артистични и креативни намеси и доза изобретателност.

СУ „Димитър Матевски“ стана и първото училище домакин на кампанията „Искам да съм полезен …в училище“, която ще стартира своето пилотно издание в район Тракия.

В надпреварата предстои да се включат и детските градини в Тракия, а всяко учебно заведение ще бъде домакин на кампанията за определени дни, по време на които в двора на училището ще бъде разположена арт инсталацията Шишеяд, която ще събира бутилките.  Всички училища ще получат и специални ресурси – наръчници за работа с деца по темите за опазване на средата, разделно събиране на отпадъците и рециклиране. Партньори на кампанията са клуб Ротаракт Пловдив Филипопол.

В рамките на няколко месеца училищата от района ще имат възможност да се състезават за най-голямо събрано количество пластмасови бутилки, а наградата ще бъде намеса в двора на учебното заведение.

Подобни статии

Top