Откриха изложбата за 75-та годишнина на Катедрата по педиатрия в МУ-Пловдив

Катедра по педиатрия и медицинска генетика към МУ-Пловдив и Клиника по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ отбелязаха с изложба общ юбилей

Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към Медицински университет – Пловдив, която е в основата на Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги”, отбеляза 75 години от основаването си с изложба под надслов „75 години отдаденост на детското здраве”, която ще остане подредена на пл. „Римски стадион“ до 24 октомври и достъпна за разглеждане от всички граждани и гости на Пловдив.

„75 години са много време. За този период ние смятаме, че първо трябва да благодарим на  нашите учители, за това, което те са ни предали като начин и отношение към работата, към децата, към обществото. Второ ние сме на мнение, че трябва да произвеждаме добри новини и да убеждаваме хората, че истинската медицина съществува, че хората могат да ни вярват. Освен това смятаме, че пред себе си имаме едно много добро поколение, на което да покажем, че има отворен път за неговото развитие. С тази изложба ние искаме да благодарим на много хора и институции – на Медицински университет – Пловдив и на УМБАЛ „Свети Георги“, които са ни дали възможност за развитие и не ни поставят ограничения, така че да помагаме на децата по най-добрия начин. Благодарим и на Община Пловдив, че в много наши съвместни инициативи предоставя най-доброто на гражданите. Благодарим на Пловдивската митрополия, която бе най-големият дарител в нашата инициатива за изграждане на нова сграда на клиниката и която също така ни дава духовна подкрепа.“

С тези думи ръководителят на  Катедра по педиатрия и медицинска генетика и началник на Клиника по педиатрия проф. д-р Иван Иванов откри изложбата, реализирана в партньорство с Община Пловдив. Модератор на събитието бе началникът на звено „Ендокринология“ в Клиника по педиатрия доц. д-р Нарцис Калева.

Като своебразен домакин на събитието първа поздрави катедрата и клиниката ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

„За тази катедра се говори с най-добри чувства. Тя се е утвърдила като място с най-високо качество за обучение на нашите студенти, специализанти и докторанти“, каза проф. Мурджева. Тя допълни, че катедрата по педиатрия е известна не само като символ на добро образование, но и с много други мероприятия в полза на обществото, сред които е ежегодният форум, посветен на дарителите на клиниката и катедрата, организиран в края на всяка календарна година, за да могат работещите в двете структури да благодарят на всички благодетели през годината. Катедрата и клиниката организират емблематични научни форуми, които събират не само педиатричната гилдия в нашата страна, но и международни учени. По-популярни събития са конференциите за детското развитие, организирани от проф. Иван Иванов и форумът „Спешна педиатрия“, организиран всяка година от проф. Тоньо Шмилев.

„Казвам всичко това, за да припомня какво е постигнато до момента и да изразя абсолютната вяра на сегашното университетско ръководство, че катедрата ще продължава занапред и по този начин да утвърждава постигнатото от нейните емблематични ръководители и хората, които са работили в нея, и ще го надгражда с много мощ и големи стъпки. Дори в тази година и половина, когато ние бяхме принудени да правим и електронно обучение, катедрата беше първенец. Благодаря ви за всичко, което правите за Медицински университет – Пловдив и за неговия имидж, за здравеопазването не само в града, но и в областта и в национален мащаб“, каза в заключение проф. Мурджева и поднесе на проф. Иванов почетен знак на университета с надпис „75 години, посветени на хуманността“ и картина на пловдивски художник.

Отново в ролята на домакин, но този път от страна на УМБАЛ „Свети Георги“ поздравления поднесе проф. д-р Жанет Грудева, зам.-директор по лечебна дейност на База 1 на УМБАЛ „Свети Георги“.

„Катедра и клиника, ръка за ръка от самото начало, вече 75 години. Всички признаваме високия професионализъм на колегите в Клиникапа по педиатрия. За нас тя е със статут на юридически непризната все още детска специализирана болница, защото имаме прекрасни специалисти от всички възможни детски специалности, на които винаги можем да разчитаме. Това, което може би липсва на този етап е една прекрасна материална база, за която ще се погрижим. Процесът вече е в ход, за да се създаде една модерна база, каквато колегите заслужават и това стана именно по инициатива на Клиниката по педиатрия, благодарение на дарителската кампания „Най-доброто за нашите деца и онкоболни“. Тя беше подкрепена от ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“, от цялата общественост и от правителството на страната“, разказа проф. Грудева.

 

Тя пожела на екипа на клиниката и катедрата да е все така всеотдаен и грижовен към малките пациенти, които лекува, и със същия професионализъм и надграждащи умения да продължи да се развива както и досега.

1 2 3

Top