Откриха компостиращата инсталация в Ясно поле, ще спестява половин милион на общината (СНИМКИ/ВИДЕО)

Разделното събиране на отпадъците ще доведе до запазване на размера на такса смет

Изцяло нова компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци откри днес кметът на община „Марица“ Димитър Иванов. Инсталацията, която ще поеме растителните отпадъци на 19-те села от общината, е изградена в местността „Чарлъшки ливади“ край с. Ясно поле. На церемонията присъстваха също председателят на Общинския съвет Гергана Трендафилова, зам.-кметът и ръководител на проекта инж. Петър Минков  и др.

Инсталацията е изградена по проекта „Изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци, включително осигуряване на необходимото оборудване и на съоръжения и техника за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци на територията на община Марица“. Той е на обща стойност 5 293 998 лв. с ДДС и е финансиран по процедура „Проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци“ по Приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.”. Сумата от оперативната програма е 3 953 372 лв., като Европейският съюз предоставя 3 360 366 лв. като безвъзмездна помощ, държавата – 593 006 лв., а съфинансирането от община „Марица“ е в размер на  1 343 625 лв., като от тази сума е възстановен ДДС на стойност 868 414 лв.

„Започнахме работата по този проект още през 2015 г. Самия проект е едно успешно партньорство между местната и държавната власт“, посочи на заключителната пресконференция преди откриването кметът на община „Марица“ Димитър Иванов.

1 2

Подобни статии

Top