Откриха нов Център за диагностика и лечение на усложненията от COVID в Пловдив (СНИМКИ/ВИДЕО)

За да посетят центъра пациентите не е нужно да имат направление

Център за диагностика и лечение на усложненията след COVID-инфекция бе открит днес в пловдивската болница „Св. Мина“. Той е предназначен за хора, които са прекарали коронавирусната инфекция, но се притесняват за здравето си или пък имат последващи симптоми и усложнения. Това обясни директорът на многопрофилната общинска болница проф. Петър Петров.

За да посетят центъра пациентите не е нужно да имат направление. В него кардиолози, интернисти, ревматолози, инфекционист ще консултират пациентите.  Всякакви симптоми от типа на белодробни, съдови и дори високо кръвно, може да са причина хората да се обърнат към специалистите. Прегледите са безплатни, като базовите изследвания също ще са безплатни. В лечебното заведение се приемат и деца с проблеми след прекаран коронавирус.

Новата COVID-структура се финансира изцяло със средства на болницата и с помощта на община Пловдив.

Първоначално центърът ще работи по два часа дневно, но ако има голям наплив на желаещи да се прегледат, часовият диапазон ще бъде увеличен. Препоръчително е пациентите да си запазят час, за да не чакат дълго време.

В момента в болницата не се приемат пациенти с коронавирус, тъй като отделенията, които са били ползвани за това, са закрити.

При нужда и заповед от РЗИ обаче, те отново може да бъдат разкрити. До 60 легла може да бъдат разкрити, без да бъде затруднена работата на лечебното заведение. Първо това ще става в Първо вътрешно отделение, което до последно е работело като COVID-отделение.

Най-често преобладаващите симптоми след прекаран COVID са ритъмни нарушения, отпадналост и безсилие, обясни началникът на новия център – кардиологът д-р Цветан Деведжиев.

1 2

Подобни статии

Top