Откриха новия парламент, депутатите се заклеха (НА ЖИВО)

Първият звънец би доайенът д-р Силви Кирилов

С тържествена церемония беше открито първото заседание на 47-ото Народно събрание. Първият звънец би доайенът д-р Силви Кирилов от „Има такъв народ“. Веднага след това депутатите положиха клетва.

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“, гласи клетвата. Народните представители подписаха клетвени листове. В пленарната зала прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

На заседанието присъстват 228 от 240 народни представители. В парламента този път има седем политически формации – „Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС, ДПС, „БСП за България“, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Възраждане“.

„Радостен съм да видя толкова млади хора. Аз вярвам в младите, те носят своя енергия, цели, идеали и очаквания. На тях искам да напомня думите: Свободата не е да правиш каквото искаш, а да не правиш това, което не искаш. Истината първоначално е отричана от всички, после е допускана от част от хората и накрая приемана от всички, защото това е истината. Време е да си спомним, че волята и желанието за промяна дори и да са общи, правят нещата възможни, но не ги правят лесни!“, каза Силви Кирилов.

Всички председатели на парламентарните групи ще направят изявления, а ключов момент в днешния ден е изборът на председател на парламента.

На тържественото заседание присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Стефан Янев, както и членовете на служебното правителство.

Водеща снимка: БГНЕС
Източник и снимки: БНТ

Подобни статии

Top