Откриха общински имунизационен център в Пловдив

Намира се в сградата на ДКЦ-2

Пловдив вече има общински имунизационен център, който бе открит официално днес. Ваксинационният център се намира в ДКЦ-2, в зоната, в която се паркират линейките на ЦСМП.

Днес центърът бе открит от кмета Здравко Димитров и шефа на дирекция „Здравеопазване“ в община Пловдив д-р Калин Калинов.

„На практика общинският COVID-19 център се превръща в общински имунизационен център. Първоначално той заработи като COVID-зона, но се пое ангажимент като буфер да поеме натоварването над имунизационните кабинети и семейните центрове. Центърът работи с екип и график, изготвен от главна сестра Марияна Рангелова и д-р Валентина Костуркова – управител на ДКЦ-2, която също е част от имунизационните екипи. Днес официално е откриването и преместването на имунизационния екип в този център, който ще работи в планов порядък“, обясни пред журналисти д-р Калинов.

По думите му хората могат да дойдат в ДКЦ-2 и да се запишат и в рамките на зеления коридор, и чрез електронния регистър.

„Имаме осигурени два екипа за работа, както и лекар, който консултира пациентите, които се нуждаят от лекарска помощ. В имунизационния център имаме два кабинета с един консултиращ лекар, регистратура и стая за отдих 15 минути след осъществяване на манипулацията“, разказа д-р Костуркова.

Тя съобщи, че центърът ще работи от 10 до 15 ч. със записани по електронен път пациенти, а от 8 ч. ще ваксинира записани по телефона пациенти, на които трябва да се постави втора доза от ваксините, тъй като имунизацията тук е стартирала преди месец и вече има записани пациенти за втора игла.

Д-р Костуркова посочи, че центърът има готовност за зелен коридор при наличие на ваксини. По думите й вече се е случвало в рамките на един ден тук да бъдат ваксинирани до 150 пациенти, но като цяло в центъра дневно се поставят ваксини на около 80 души.

Подобни статии

Top