Откриха първата изложба в Голямата базилика

Експозицията „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“  започва обиколката си от Епископската базилика на Филипопол

В галерията на посетителски център „Епископската базилика на Филипопол” за първи път се откри изложба. Поводът е отбелязването на 65 години от българското членство в ЮНЕСКО и 75 години от основаването на организацията. Знаковата експозиция се реализира благодарение на Държавния културен институт към Министерство на външните работи, Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, със съдействието на Община Пловдив и любезното домакинство на  Общински институт „Старинен Пловдив“.

В забележителния паметник на културното ни наследство са представени българските паметници, включени в списъка на обектите от световното културно и природно наследство. Посетителите могат да се насладят на гледки от вековните букови гори на резерватите в Национален парк „Централен Балкан“ като част от сериен обект на ЮНЕСКО „Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа“, Ивановски скални манастири, Природен резерват „Сребърна“, Свещарската гробница, Мадарски конник, Национален парк „Пирин“, Боянската църква, Казанлъшка гробница, Стар град на Несебър и Рилски манастир.

Изложбата откриха зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, Снежана Йовева-Димитрова – Директор на Държавния културен институт към Министерство на външните работи и Христо Георгиев, главен секретар на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО. Домакин на събитието бе доц. Елена Кантарева-Дечева – и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“.

Сред гостите бяха Нанси Шилър – президент на фондация „Америка за България“, Десислава Тальокова  – изпълнителен директор на фондация „Америка за България“, както и голяма част от екипа, който върна към живот и превърна в забележителна Епископската базилика на Филипопол – археологът Жени Танкова, д-р Станислав Станев, арх. Милена Крачанова, арх. Красимир Тодоров, както и общественици, журналисти и граждани.

1 2

Подобни статии

Top