Откриха първата изложба в Голямата базилика

Изложбата е повод пловдивчани и гостите да оценят богатствата на хилядолетен Пловдив

Пламен Панов благодари на инициаторите и изрази задоволство, че точно с такава изложба се прави премиера на галерийното пространство на най-новия културен център на Пловдив, който за кратко се е превърнал и в най-притегателен за посетителите.

В своето експозе Снежана Йовева-Димитрова благодари на екипа, спомогнал за осъществяване на изложбата, в която чрез професионални художествени фотографии и триезично представени научно издържани текстове, се показва уникалността и красотата на българските паметници, включени в списъка на обектите от световното културно и природно наследство. Тя отбеляза и важната роля на авторитетния фотограф Иво Хаджимишев – автор на повечето представени фотографии в експозицията. Снежана Йовева сподели пред множеството, че именно от Пловдив, от Епископската базилика на Филипопол, изложбата започва своето пътуване.

В словото си Христо Георгиев – главен секретар на Националната комисия на  България за ЮНЕСКО, изрази задоволството си от реализацията на изложбата и акцентира върху факта, че страната ни е една от най-активните членки – надежден партньор за изпълнението на основните цели и програми на организацията, домакин на Генералната конференция, състояла се извън централата на организацията в Париж. Георгиев не скри своите адмирации към екипа осъществил проекта за реставрацията и експонирането на „Епископската базилика на Филипопол и изрази надежда, че серийният обект „Епископската базилика на Филипопол и късноантичните мозайки от Филипопол“ ще намерят място в списъка на обектите от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Представената изложба е повод пловдивчани и гостите да оценят богатствата на хилядолетен Пловдив, чието заслужено място е в списъка на световното културно наследство.

Изложбата може да бъде видяна от посетители до септември 2021 г.

1 2

Подобни статии

Top