Откриха реставрираната къща на спасителя на Средните Родопи (ГАЛЕРИЯ)

Откриха реставрираната къща на спасителя на Средните Родопи – полк. Владимир Серафимов

От името на Община Пловдив на церемонията присъства заместник-кметът Йордан Ставрев, който поднесе цветя на паметната плоча. Реставрирана родна къща на легендарния военен, освободил част от населението в Централните Родопи, герой от Сръбско-българската война (1885) и Балканската война (1912 – 1913) се намира в архитектурно исторически резерват село Свежен, Община Брезово и е една от най-старите запазени автентични дървени къщи от Средновековието в периода на османското владичество, паметник на културата.

През 2020 година с финансови средства от държавата в лицето на Министерството на културата е извършен ремонт, като е изграден и интерактивен културен център в непосредствена близост до къщата. В него е разказана историята на село Свежен, чийто къщи са приютили не един или двама революционери.

Лично Васил Левски се е криел от турците в планинското село, търсейки съмишленици за революционен комитет за освобождението на България. Легендата разказва, че през 1868 г. раненият Хаджи Димитър е пренесен от Бузлуджа до селото, където за него до сетния му дъх се грижат свеженчани.

Полковник Владимир Серафимов заслужава почит и уважение. Ние се преклоняваме пред неговия подвиг и героизъм. Задачата ни е да разказваме за делото му на нашите деца, защото той е успял да промени историята, като не е отстъпил пред врага, благодарение на своята смелост и воински дълг да защити българите„, заяви заместник-кметът Йордан Ставрев.

На днешното събитие присъстваха бр. ген. Деян Дешков, командир на 61-а механизирана стрямска бригада, полк. Димитър Кацаров, командир на 101-и алпийски полк, гр. Смолян, заместник-областният управител Петър Петров, военни и десетки жители на селото, както и внукът на полк. Серафимов – композиторът Валди Тотев.

1 2

Подобни статии

Top