Откриха събора на Араповския манастир

В събитието се включват точно 47 състава от цяла България

Заместник-кметът на Асеновград инженер Петър Петров откри събора на Араповския манастир – „Да съхраним българските традиции и дух“. Той честити празника на всички присъстващи. Изрази радостта си от това, че сред участниците има и много деца. И пожела на всички да продължават да съхраняват българщината и да прославят България и фолклора ни с таланта си.

Скъпи гости, за мен е чест да представлявам община Асеновград днес и да присъствам на този традиционен събор на Араповския манастир по повод храмовия празник на Светата обител. С всяка изминала година мащабът му става все по-грандиозен и впечатляващ. Както ще видите и в програмата, отново с участие се включват близо 50 фолклорни състава, събрали се за девети път на това прекрасно духовно място, от различни кътчета на страната. Радостен съм, че мотото за празничните дни „Да съхраним българските традиции и дух“ цели запазване на българщината и предаването й на бъдещите поколения. От свое име и от името на кмета на община Асеновград доктор Христо Грудев искам да ви пожелая да се насладите с удоволствие на музикалните изпълнения и събитието да запечата у вас незабравими спомени. Желая ви много здраве, благоденствие и дълъг живот, изпълнен с вяра. Нека Света Неделя закриля и бди над всички нас!“, каза инженер Петър Петров пред стотиците зрители и участници, събрали се край Араповския манастир още от сутрешните часове на днешния ден.

 

Непосредствено преди да обяви началото на събитието, заместник-кметът запали свещ в храма и се помоли за здраве и по-добри времена на целия български народ. Съборът ще продължи днес през целия ден и до късно вечерта. очаква се да събере стотици любители на фолклорното изкуство.

 

В събитието се включват точно 47 състава от цяла България. А от 20:00 ч. започна концертът на Росица Пейчева и Танцова формация „Етноритъм“.

 

Всенародното веселие на манастирските поляни ще продължи и след 21:30 ч., когато за доброто настроение на гостите ще се погрижи оркестър „Млади тракийци“.

Подобни статии

Top