Откриха за туристи източния сектор на Античния стадион на Филипопол (СНИМКИ)

Пловдив с гордост показва на обществеността още една перла от археологическото си наследство

Източният сектор на Античния стадион на Филипопол вече е отворен за посетители и любители на археологията. Днес, в Световния ден на туризма, кметът на Пловдив Здравко Димитров и заместник-кметът Пламен Панов официално прерязаха лентата на най-новата туристическа атракция.

Скритите под земята археологически находки са част от територията на групов паметник на културата „Историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив” и се намират в основите на сградата на Търговски център Star Gallery (магазин H&M) на Главната улица.

„Археологията на Пловдив трябва да бъде повече показвана и на туристите, и на нашите съграждани. От днес вече можем да видим мястото, ложата на по-заможните граждани от II-IV век, които са наблюдавали игрите на Римския форум, дълъг цели 240 метра“, заяви кметът Здравко Димитров.

В края на февруари тази година бе подписан договор между Община Пловдив и „СС Пропърти“ ООД, с който археологическите находки се отварят за пловдивчани и гости на града. В следващите няколко месеца беше извършено освежаване на обекта от ОП „Жилфонд“, закупено бе оборудване и се постави фискално устройство, за да могат да бъдат продавани билети.

Подобен договор бе подписан и преди години, когато бе открит магазинът (28 ноември 2015 г.). Впоследствие обаче археологията остана недостъпна.

1 2

Подобни статии

Top