Откриха зарядна станция за електромобили в сърцето на Пловдив (СНИМКИ)

Пловдивчани ще я ползват безплатно за една година

Регионалният мениджър на EVN България Робърт Дик и кметът не Пловдив Здравко Димитров откриха официално зарядна станция за електромобили на ул. „Петко Д. Петков“, предаде репортер на DCnews.bg. 

„Мобилността като тема е важна за нас. Без нея няма как да увеличаваме удовлетвореността на клиентите и да реагираме бързо при проблеми със захранването. Важна е и за търговските ни представители“, заяви Робърт Дик. Пилотният проект за e-мобилност на дружеството, обаче, е насочен директно към хората и наблюдава техните нагласи и реакции. В рамките му са обхванати три зарядни станции – едната при ТЕЦ „Север“, втората до централата на дружеството и третата ще бъде монтирана край Голямата базилика.

Устройствата ще работят една година безплатно. „Надявам се много хора да започнат да зареждат“, каза Дик.

„Благодаря Ви за опазването на природата“, изтъкна на свой ред и кметът Здравко Димитров. „Това е бъдещето и ние ще вървим нататък. Работим заедно, сега станциите са три, ще действаме да станат  повече“, подчерта той и припомни редицата облекчения, от които се ползват собствениците на електромобили – включително безплатно паркиране в „Синя зона“. По думите на градоначалника може би във всеки един квартал на града трябва да има подобни зарядни станции, както и на всеки един вход и изход на града. Димитров припомни също, че общинската администрация към момента разполага с три електромобила, но идеята е да се увеличи броят им.

DCnews.bg припомня, че проектът бе замислен още през 2018 година след преговори с тогавашния кмет Иван Тотев и ръководството на EVN, а гратисният период за безплатното зареждане идва като отплата за това, че дружеството се особождава от наем на общинско място. Община Пловдив пък бе първата Община, която се сдоби с два електромобила (през декември 2016 година) чрез субсидия от Националния доверителен екофонд.

Подобни статии

Top