Откриват 4-ия Международен фестивал на поезията „Орфей – Пловдив“

Гостите ще бъдат представени и ще четат творбите си на роден език и с превод на български

4-ия Международен фестивал на поезията „Орфей – Пловдив“ 2021 е проект на фондация Пловдив ЛИК и част от Културния календар на Община Пловдив.

Тази година мултиезичният сайт на фестивала предлага освен текстовете на участниците на роден език и в превод на български и английски, и по видео с четене на творбите от самите тях – www.orpheus-plovdiv.eu. Готови са и двете традиционни книги на фестивала – мултиезичната „Поезия“ и двуезичната „Есета“.

Темата на есеистичния сборник е „Фигурата на Орфей – между мита и мига“. Книжните издания ще се раздават безплатно по време на двете официални церемонии – на 13 и на 14 май.

Откриването на фестивала е от 18 часа в Малката раннохристиянска базилика на Пловдив, където гостите ще бъдат представени и ще четат творбите си на роден език и с превод на български.

От 19 часа пък е промоцията на специалното издание за фестивала – поетическия сборник на израелската поетеса Хава Пинхас-Коен „Орфееви песни и други стихотворения“, издание на фондация „Пловдив ЛИК“.

На 14 май от 10 часа в Малката раннохристиянска базилика ще се проведе писателски форум с участието на поети от фестивала, ученици от хуманитарните гимназии и студенти филолози.

От 18 часа на 14 май отново в Малката раннохристиянска базилика на Пловдив е церемонията по награждаването на участниците в 4-ото издание на МФП „Орфей – Пловдив“ – отново с четения на роден език и в превод на български.

Фестивалът ще се проведе при спазване на мерките за сигурност заради пандемията от коронавирус, но неуспелите да дойдат на живо могат да следят в реално време двете официални церемонии на 13 и на 14 май чрез лайвстрийм във фейсбук.

МФП „Орфей – Пловдив“ 2021 е финансиран от Община Пловдив, Дирекция „Култура и археология“ и е част от Културния календар на Пловдив за четвърта поредна година.

Пълна програма на фестивала: 

13.05.2021, четвъртък

Малка раннохристиянска базилика, бул. Княгиня Мария-Луиза 31-33

18:00 – Откриване на фестивала. Представяне на гостите и домакините с поетическо четене. 13 поети от 10 страни четат на 10 езика и в превод на български. Вход свободен.

 19:00 – Промоция на стихосбирката „Орфееви песни и други стихотворения“ от Хава Пинхас-Коен със специалното участие на авторката от Израел. Модератор – д-р Антон Баев. Вход свободен.

 14.05.2021, петък

Малка раннохристиянска базилика, бул. Княгиня Мария-Луиза 31-33

 17.00 – 18.00 – Писателски форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“. Среща на писателя Георги Господинов със студенти, ученици и писатели от Пловдив. Модератор – доц. д-р Елка Димитрова. Вход свободен.

 18.00 – 20.00 – Поетическо четене в Малката раннохристиянска базилика. Церемония по награждаването:

Голямата награда „Орфей“ за изключителен принос към поезията. Награда „Орфей“ за цялостно представяне. Награда „Лирата на Орфей“ за стихотворение от четенията. Награда „По следите на Орфей“ за най-добро есе от Писателския форум. Вход свободен.

 Досегашни носители на наградата: Голямата награда „Орфей“ за изключителен принос към поезията – Златомир Златанов /България/; награда „Орфей“ за цялостно представяне – Джордж Уолъс /САЩ/, Тозан Алкан /Турция/, Никола Маджиров /Северна Македония/, Дария Жилич /Хърватия/.

 Участници:

Александру Вакуловски /Молдова/, Ана Стояноска /Северна Македония/, Белфьоре Кьосе /Албания/, Георги Господинов /България/, Далила Хиаоуи /Мароко/, Екатерина Костова /България/, Крейг Чури /САЩ/, Михайло Свидерски /Северна Македония/, Мони Станила /Румъния/, Ракел Лансерос /Испания/, Рати Саксена /Индия/, Стоян Терзиев /България/, Хава Пинхас-Коен /Израел/.

 Двете мултиезични книги на фестивала с творбите на участниците – безплатно, на място.

Подобни статии

Top