Откриват галерията на „Гладстон“ с минималистична изложба, художници на протест

Куратори на проекта са художниците Румен Жеков и Красимир Русев

Художници излизат на протест

На 2 септември 2019г. в 18.00ч. се открива националната изложба „Минимализмът в българската живопис 1944 – 2019“. Тя ще е и първата експозиция, подредена в новата Изложбена зала „2019“ на ул. „Гладстон“ №32. Куратори на проекта са художниците доц. Румен Жеков, преподавател по живопис в АМТИИ – Пловдив, и доц. д-р Красимир Русев, преподавател във ВТУ „Св.св.Кирил и Методий“.

Час преди това художници се събират пред сградата на общината, където под музикален съпровод на пиано ще тръгнат към изложбената зала за откриването на изложбата /с белите рамки/.

Експозицията съдържа творби, които са сред най-добрите постижения в областта на минималистичната живопис от последните 75 години. Включени са 37 български автори от страната и чужбина (Германия, Бразилия и САЩ). Изложбата ще бъде открита от проф. д-р Свилен Стефанов.

Кураторите мотивират интереса си към темата така:

„През 1934 година големият български изкуствовед Кирил Кръстев прави опит да формулира минимализма като философия и да създаде манифест на това течение в изкуството. Тази инициатива остава неразбрана за времето си и както казва Петър Увалиев: ,,Това е изпуснат шанс да се намесим в процесите на световното изкуство“. Този опит остава спорадичен и до момента няма друг такъв за изследване на тази материя, както и не са организирани изложби и форуми по посочената тематика.“

Р.Жеков и К.Русев определят проявата като наследник на поредица изложби, сред които: ,,Живописта на 90-те“ (2001) с куратор Руен Руенов, „Неразказаната българска абстракция“ и ,,Спорът за реалността“ (2017) с куратори Петер Цанев и Станислав Памукчиев, които си поставят сложната задача да покажат и в последствие да архивират тези процеси и тенденциите в българското изобразително изкуство.

Авторите на изложбения проект „Минимализмът в българската живопис 1944 – 2019“ работят върху теоретична разработка, която цели да систематизира процеса на развитие и спецификата на минималистичната живопис в България.

В изложбата са представени творби от фондовете на Софийска градска художествена галерия, ХГ „Христо Цокев“ – Габрово, ХГ – Добрич и частни колекции и ще може да се види до 29.09.2019г., а в този период са предвидени и лекции пред студентска аудитория на тема съвременно изкуство.

Проектът се реализира с подкрепата на Община Пловдив и съдействието на Градска худжествена галерия – Пловдив, Община Велико Търново, СБХ – София, Представителство на СБХ – Велико Търново, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Регионална библиотека ,, П. Р. Славейков, гр.Велико Търново.

1 2

Подобни статии

Top