Откриват изложба "100 години Николай Боев" в Природонаучния музей - DC news

Откриват изложба „100 години Николай Боев“ в Природонаучния музей

В изложбата са представени оригинални илюстрации, рисунки, проекти на Николай Боев

Откриват изложба по повод 100 години от рождението на Николай Боев в Природонаучния муей в Пловдив. Специален гост на откриването на изложбата ще бъде проф. Златозар Боев, български зоолог и палеонтолог, син на Николай Боев. Полага основите на палеоорнитологията  като научно направление в България.

Изложбата ще бъде открита днес – 8 февруари 2023 г., от 18:00 часа в сградата на Регионален природонаучен музей – Пловдив.

Николай Боев е известен зоолог, орнитолог, учен на световно равнище, основоположник на изследването и опазването на природата и околната среда в България. Освен това той е сред първите илюстратори на научни издания у нас и автор на голям брой карикатури на учени от цял свят.

В изложбата са представени оригинални илюстрации, рисунки, проекти, както и табла с фотографии и кратка информация за живота, професионалния път и художествената дейност на Николай Боев.

По време на откриването на изложбата ще бъде представено ново издание на една от книгите на Николай Боев – „Докато пеят чучулигите“.

Експозицията „100 години Николай Боев“ ще може да бъде разгледана от 8 февруари 2023 г. до 28 февруари 2023 г. в Регионален природонаучен музей – Пловдив. Куратор на изложбата е Христина Грозданова, главен уредник в РИМ – София.

Изложбата се осъществява от РИМ-София в партньорство с Националния природонаучен музей при БАН  и ДАФНИ , и благодарение на проф. Златозар Боев (син на Николай Боев и собственик на творбите).

Снимки: Фейсбук и Национален природонаучен музей

Подобни статии

Top