Откриват изложба „Матера: памет, идентичност, бъдеще“ в Пловдив

Творбите ще бъдат експонирани в галерия „Резонанс“

Петдесет творци от Матера и Базиликата и петдесет творби, създадени с най-различни изразни средства на визуалните изкуства в сферата на живописта, графиката, карикатурата, архитектурата, фотографията, поезията, литературата, музиката, фолклора са всъщност един уникален проект за „разказ“, личен и съвместен. Разказвайки и общувайки с Матера между миналото, настоящето и бъдещето, между това, което вече е било и вече го няма, проектът има за цел да съживи духа, съзнанието и душата на едно място и една общност, да възстанови и свърже отново спомените, идентичността, историята, традициите, културата, територията и пейзажа.

По повод титлата „Матера европейска столица на културата 2019“ галерия Арти Визиве организира и промотира пътуваща изложба, експериментирайки с нови форми на „разказ“ и „общуване“  на един град и една общност, които винаги са били /и са искали да бъдат/ една действителност, изградена от живот, хора, предмети, знаци, събития в история.

Чрез оригиналните творби и с употребените различни изразни средства в изложбата, се развива една изговорена история с много гласове, която обединява паметта с видимите внушения на едно предстояще, неописано все още с усещането, че бъдещето на град като Матера има вкуса на завръщане с появата на архетипа и рефлексията, ако е истина, че всяко място носи в себе си това, което иска да бъде, и това, което иска да стане.

Изложбата е отзвук от проекта „100 гледни точки към Пловдив“

След Виченца /галерия „Селесте“, Рим /“Арте и Пенсиери“/, Раполано Терме /Музей на древността/, Фанано  /Кантине дели Сколопи/, Модена /Галерия на  скулптурите към Арт институт Вентури/ пътуващата колективна експозиция „Матера: памет, идентичност и бъдеще“ пристига в  България, в Пловдив, в галерия „Резонанс, като част от „Матера европейска столица на културата 2019“. Настоящата изложба от Матера е отзвук от проект „100 гледни точки към Пловдив“ със 100 артисти от 50 държави, които галерия Резонанс представи в галерия Арти Визиве през 2018 г.

1 2

Подобни статии

Top