Откриват изложба с творбите от VIII Международен фото салон Пловдив` 2021

На откриването ще бъдат наградени призьорите

Международен фото салон Пловдив се провежда за осма поредна година и отново е под патронажите на FIAP, HPS и НСФА, и разбира се с традиционната подкрепа на община Пловдив. Въпреки всички трудности и изпитания, на които организаторите бяха подложени във връзка с мерките и ограниченията заради ковид пандемията у нас и по света, те успяха да привлекат вниманието на 353 автора с общо 4851 фотографии от 46 държави във всички 6 раздела. За финалната селекция бяха оценени 1177 фотографии на 263 участника от 42 държави.

Петчленно жури от двама чужденци и трима българи разгледаха и оцениха всички фотографии в периода от 3 до 5 юни 2021. Председател на журито беше Микеле Мачинай, EFIAP/s, AFI от Италия, а втория чужденец беше Спирос Ятрополус, EFIAP/p, ESFIAP от Гърция. Българските членове бяха Tеодора Димитрова, AFIAP, Пламен Петков, EFIAP и Явор Мичев, AFIAP. С високият си професионализъм и опит, в последния ден на журиране те определиха всички награди.

Официалното откриване пред публика на селекция от наградените фотографии, и церемонията по награждаването ще се състои на 31.07.2021, от 13:00 ч. в Пловдив, Цар Симеоновата градина, алеята на фонтана Деметра. В експонираната изложба са включени само част от наградените фотографии – общо от 98 автора, от 31 държави.

Плакетът за най-добър пловдивски автор в салона спечели Минко Михайлов

Голямата новина, а същевременно и приятна изненада свързана с града на седемте тепета, е че плакетът за най-добрия пловдивски автор в салона спечели Минко Михайлов, ЕFIAP. Друга новина, свързана с нашия съгражданин е, че негова знакова фотография от гребен канал Пловдив бе избрана и оценена с Почетната диплома на Община Пловдив.

Най-добрите фотографии спечелиха 183 индивидуални награди, 11 награди (по статистика) за автори и 2 за фото групи и клубове. Този богат награден фонд, отличи най-високо творбите на общо 114 автора от 33 държави – от Аржентина, през страни от цяла Европа и Азия, и чак до Нова Зеландия.

Официалният знак на FIAP – светло синя FIAP значка – най-добре представилия се автор в салона спечели фотографа Саураб Сирохия, GMPSA/P, EFIAP/P, GPU CR5, VIP5, GAIUP, SEPSS от Индия, от група India International Group.

Плакетът на Фотографското общество на Гърция (HPS) за най-добре представилия се автор спечели актьорът Владимир Карамазов.

Той е и най-добре представилият се български автор.

Плакетът за най-добре представил се чуждестранен автор (от организатора) спечели  – Лоренцо Ди Кандия, EFIAP/g, EPSA, AFI, GPU CR3 ZEUS от Италия.

За нас е изключително приятно, че в конкурса взеха участие фотографи на 3 български и 9 чуждестранни фотографски групи и клубове – от Франция, Гърция, Северна Македония, Турция, Русия, Иран, Индия и 2 от Китай.

В предизвикателството, отправено към млади автори от 16–21 години се включиха младежи от Южна Африка, Индия, Словения, Сърбия, Босна и Херцеговина и България. Приятната новина в тази инициатива на организаторите е, че от младите фото творци има автори с награди.

Плакетът за най-добре представилия се фото клуб, тази година е за клуб от Индия – India International Group, а плакета за клуба-подгласник (с много малка разлика), но с много награди е фотоклуб ЕВРАЗИЯ, Русия.

Най-високото отличие, Купата на салона, оцени фотография на Кристиян Киефер, Люксембург.
Организаторите поощриха с кристален плакет и фотография на Сергей Коляшкин от Русия, който бе подгласника на голямата награда.

Общо 32 родни фото творци спечелиха 53 награди. 16 от тези награди са медали – 10 златни, 3 сребърни и 3 бронзови медала.

1 2

Подобни статии

Top