Откриват изложбата "Утвърдени творци от XX век до днес" в ГХГ - Пловдив - DC news

Откриват изложбата „Утвърдени творци от XX век до днес“ в ГХГ – Пловдив

В експозицията са включени 17 автори, които са представени с произведения, носещи белезите на различни творчески периоди.

Градска художествена галерия – Пловдив кани на  откриването на изложбата „Утвърдени творци от XX век до днес“ – живопис,
графика, скулптура. Куратор на изложбата е Ваня Трингова. Откриването е на 28 юни от 18:00 ч. в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“ №32. Експозицията с творби на 17 от най-известните български артисти  от различни поколения ще може да се разгледа до 28 юли.

Основната цел на изложбата „Утвърдени творци от ХХ век до днес“ е да запознае публиката с дълбинните пластове на творческото въображение, които провокират развитие в мисленето и начините на изразяване на различните поколения от средата на миналия век до днес.

Интересът ни е насочен към онзи духовен импулс за творческа свобода, която мотивира авторите да се променят, да търсят, да изследват. Неслучайно в експозицията са включени творци от няколко генерации и неслучайно сме заложили на стиловото многообразие. Идеята е да покажем, че желанието за неформално мислене и експериментиране с изразни средства не са приоритет само на младостта.

Представените автори са родени, израснали  и реализирали се в различни градове на страната, но ги обединяват стремежът за развитие, търсене на провокативност, смелост и желание за новаторски експерименти. Дори през годините, в които изящните изкуства са били силно подчинени на академизма, в България е имало немалко свободомислещи и модерно изразяващи се художници, които са се стремили да се доближат до западноевропейските художествени процеси.

В изложбата са представени и творци, които още в края на 60-те години на миналия век започват да се обръщат към по-обобщена образност и се потапят смело в стихията на багрите, за да предложат една нова естетика.

Всички тези процеси получават още по-силен тласък след промените в обществено-политическия живот в края на 80-те години, които се превръщат в своеобразен катализатор за новаторски идеи и бунтарски изяви, разбиващи академичния канон.

По това време започват да се отприщват всевъзможни стилови експерименти, обогатяващи панорамата на визуалното изкуство в България.

В експозицията са включени 17 автори, които са представени с произведения, носещи белезите на различни творчески периоди. Времевата рамка е много широка – от студентски работи до произведения, подготвени специално за конкретната изложба.

Очевидно е, че обхватът на темата е много широк и представените конкретни автори са само малка част от онези, които заслужават да бъдат включени в нея, затова амбицията ни е проектът да бъде продължен през годините.

 

Подобни статии

Top