Откриват международното биенале „Майстори на карикатурата“ в Пловдив

Откриването ще бъде от 18:00 ч. в Етнографския музей

Единадесетото издание на международното биенале „Майстори на карикатурата“ на тема „Музеят“ ще бъде открито тази вечер – 1 октомври, от 18:00 ч. в Регионалния етнографски музей в Пловдив. За пореден път тук са обединени творците на това интересно изкуство от цял свят.

„За нас е повече от любопитно да видим как храмът на музите – музеят може да бъде „охарактеризиран“ с молив или туш, както и да разберем, че зададената тема наистина премахва бариерите между хората, скъсява разстоянията, разчупва стереотипите“, посочват от музея.

В различните епохи музеите са пазители на знания и традиции, на материални и нематериални съкровища и са предпочитана дестинация за културен туризъм. Радваме се, че всички участници са „влезли“ в музея, за да ни го покажат и „отвътре“. Те ни връщат назад във времето, разкриват ни визията на публиката за тази институция, и всичко това представено на един универсален език, разбираем за всички ценители на изкуствата и културата. Темата е особено актуална и за нас, тъй като можем да сверим „къде сме и как искаме да бъдем видяни“, а едва ли има по-подходящи събеседници от майсторите на критичното перо.

Тазгодишното биенале събира 260 карикатури от 115 автори. Те са представители на 37 страни от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка. Според регламента журито номинира 20 творци, петима от тях удостои със званието „Майстор на карикатурата“, а останалите отличи с диплом.

Подобни статии

Top