Откриват Музей на модерното изкуство в Старо Железаре

Първият музей на модерното изкуство ще бъде открит тази вечер в пловдивското село Старо Железаре.

Само за месец селото в община Хисаря се сдоби с алея на модерното изкуство, а местните хора виждат по стените и оградите на къщите си творби на Пикасо, Анри Русо, Фрида Кало и Салвадор Дали.

Това лято, екип от полски артисти, воден от полско-българското кураторско и артистично дуо Катаржина и Венци Пирянкови, ще работи върху селските стени през целия два месеца, за да прехвърли колекцията MoMа в село Старо Железаре.

Фестивалът е продължение на основните идеи и лозунги на предишни издания – „Изкуство за социална промяна“, „Село на персонажите“. Портретите на жителите на селото са изрисувани заедно с избрани личности не само от Европа, но и от света на политиката, културата. Смесвайки локалното с глобалното, са показани показва различни гледни точки и различни светове заедно.

Това е четвъртото издание на фестивала, първи селски филиал на МоМа в света, казва Катаржина Пирянков.

Проектът е отворен, с пространство за творчески импровизации и интерпретации през лятото, свързани с актуални ситуации и контексти, които най-вероятно ще доведат и до непредвидени и не планирани събития от А до Я, свързани с текущия контекст, което не само заслужава да бъдат включени в проектите за стенописи и стрийт арт, но които ще им дадат уникалност и автентична добавена стойност на проекта.

Сред художниците са също студенти от училището по изящни изкуства на Венци и Познанския Университет по изящни изкуства.

Проектът е част от програмата на Пловдив Европейска столица на културата 2019.

Снимки: Фейсбук

Подобни статии

Top