Откриват новия учебно-треновъчен комплекс на полигона „Црънча“

78 години от сформирането на Парашутната дружина честват Специалните сили

78 години от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Специални сили ще бъдат отбелязани днес на полигона „Црънча“. Ще бъде открит официално и новият учебно-тренировъчен комплекс на Учебен център „Црънча“.

На честването ще присъстват министърът на отбраната, както и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов

По повод годишнината ще бъдат наградени отличили се военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО).

След освещаването на учебно-тренировъчния комплекс „Црънча“ командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев ще представи пред гостите условията в него и непосредствените задачи пред командването за годината.

Поканени са още депутати от Комисията по отбрана, представители на местната власт, бивши командири на Специалните сили, представители на дружества и организации с принос за развитието на СКСО и други.

***

Учебно-тренировъчният комплекс „Црънча“ е модернизиран, отговарящ на всички съвременни изисквания учебен център, където военнослужещите от СКСО могат пълноценно да провеждат своята подготовка. Комплексът е съобразен с всички екологични норми и настоящото законодателство на Република България.

На 15 май 2020 г. представители на Министерството на отбраната и фирмата-изпълнител подписаха Акт образец 2, с което бе даден старт на строителните дейности за изграждането на нови сгради и ремонт на съществуващия сграден фонд на учебния център „Црънча“. Срокът бе приблизително 330 дни. Дейностите по проекта са на стойност около 6 милиона лева, отпуснати от Министерския съвет.

Проектът включва изграждане на изцяло нов битов корпус с 2820 кв.м. разгъната площ, с прилежащи към него кухненски блок с площ 808 кв.м., класни помещения и брифинг зала с площ 503 кв.м., изграждане на строеви плац с трибуна, пречиствателна станция, подземен резервоар с помпена станция, трафопост, паркинг, ремонт на кулата за управление на мишенното поле и др.

Подобни статии

Top