Откриват официално реставрирания Форум Север - DC news

Откриват официално реставрирания Форум Север

Кметът Здравко Димитров реже лентата

Kметът на Плодив Здравко Димитров ще открие официално в 14.00 ч. днес реставрирания Форум Север с Одеона, част от Агората на Филипопол.  Откриването трябваше да стане още преди месец, но бе отложено заради протестите в столицата по време на ареста на бившия премиер Бойко Борисов, пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова и бившия вицепремиер и финансов министър Владислав Горанов. Тогава Димитров присъства на протестите в столицата.

На откриването днес ще присъстват също заместник-кметовете по строителство и култура Пламен Райчев и Пламен Панов.

Форум Север се намира от северната част на сградата на Централна поща и е на площ от 25 декара. От днес следобед той вече ще бъде достъпен  за пловдивчани и за гостите на града и ще свързва Главната улица с ул. „Гладстон“, бул. „Мария Луиза“ и Епископската базилика на Филипопол. Осигурява се и визуална връзка с реализирания Форум Запад пред Централна поща. Обектът е културна ценност със статут от национално значение.

Форумът показва ценни археологически артефакти, сред които са мраморна плоча с изображението на богинята Артемида и статуетка на богинята Кибела. Преди векове на мястото е имало библиотека, там е заседавал и Градският съвет на Филипопол. В района се намира и Одеона.

Проучванията на обекта датират от 35 години. За реставрацията и експонацията на знаковия археологически паметник в бюджета на Община Пловдив са заложени 85 000 лв.

Подобни статии

Top