Откриват панаира на колекционерите „Булколекто 2019“

Колекционери от 20 държави представят уникални експонати

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков ще открие Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019“ и Международния панаир „Булколекто“ днес.

По време на събитието ще бъде валидирана и серия от четири пощенски марки на тема „Транспорт – Стари ветроходни кораби“.

Церемонията ще се състои  днес от 11:30 ч. в Палата № 7 на Международен панаир Пловдив.

Валидират марка, посветена на Цариградския мирен договор

Изданието „140 години от подписването на Цариградския мирен договор“ ще бъде валидирано от бившия премиер Симеон Сакскобурготски утре, 18 октомври, петък, от 11.30 ч. в палата 7 на Международен панаир Пловдив. Валидирането на марката е част от Панаира на колекционерите „Булколекто 2019“ и Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019“.

От Съюза на българските филателисти съобщиха, че по време на валидирането на марката, посветена на 140-та годишнина от подписването на Цариградския мирен договор ще присъства и княз Никита Лобанов-Ростовский – внук на княз Алексей Лобанов-Ростовский, подписал историческия документ от страна на Русия.

Филателната изложба ще продължи до 20 октомври. В рамките на три дни предстои да бъдат валидирани още пет пощенско-филателни издания, като част от тях се отпечатват в колекционерски тираж. По време на „Пловдив фила 2019“ колекционери от 20 държави представят уникални експонати, разположени на 480 табла.

 

Най-редките и скъпи  екземпляри от българската филателна и предфилателна класика присъстват в сбирката на Идор Гатти, член на Кралското британско филателно дружество в Лондон, а негови колеги от София добавят два шедьовъра – марките „Малък лъв“ и „Източна Румелия“.

Изложбата подкрепя Пловдив като Европейска столица на културата.

Подобни статии

Top