Откриват първия извънстоличен Център за немедицинска подкрепа на онкоболни

Първият извънстоличен Център за немедицинска подкрепа на пациенти с онкологични заболявания „Дара Хелп“ отваря врати  в Пловдив в края на ноември.

Това съобщи Невена Манолова, управител на „Дара Хелп“ за България и добави, че основното послание на организацията към болните е: „Да си човек с онкологично заболяване не е присъда, а време за равносметка, време за ново начало, в което специалния си ти – Пациентът“.

Целта не центъра е да подпомогне болните и техните близки в немедицинската грижа, съпътстваща диагнозата, да осигури услуги, които повлияват физическите проблеми и помагат за справянето с емоционалните и социалните трудности, както и да улесни пациентите в терапевтичните аспекти на борбата с рака.

В центъра ще работи екип от професионалисти – консултант и психолог. Те ще прилагат индивидуален

подход към всеки с онкологично заболяване и неговите близки, за да съхранят качеството му на живот и ежедневните активности. „Консултантите ни са доверени партньори в решенията, които даваме през погледа на пациента, посочи Манолова.

Над 1000 са пациентите, получили подкрепа в нашите центрове в София за 2 години от създаването им. За да сме по-близо до хората, решихме да разширим дейността си и извън столицата.“

Екипът на „Дара Хелп“ стартира с поредицата си от мотивационни срещи „Да продължим напред“ по проект „Онкологичното заболяване не е присъда, а време за ново начало“, който се реализира по Програма за интеграция на хора с онкологични заболявания в социалната икономика. Целта на срещите е придобиване на знания и умения за ориентиране в пазара на труда, адаптиране към неговите изисквания, както и умения за търсене и избор на подходяща заетост.

След провеждане на мотивационните обучения ще бъдат подбрани 21 лица, желаещи да се включат в социалната икономика, с които ще се сключат трудови договори, увериха от „Дара Хелп“.

Top