Откриват предпремиерно Епископската базилика

23-ма посланици поканени на събитието

Предпремиерно откриване на Епископската базилика на Филипопол организират днес Фондация „Америка за България“ и община Пловдив. Церемонията ще се състои от 16:30 часа.

Ще бъде отдадена почит към тленните останки на местни жители, открити в средновековния некропол, който се е развил върху руините на Базиликата през X – XIV век. След това ще бъде открита стената на толерантността, на която посланици и официални лица от 23 държави оставиха послания в духа на общите ни ценности за приятелство и разбирателство.

В събитието ще вземат участие кметът на Пловдив Иван Тотев, Бордът на директорите на Фондация „Америка за България“, посланици от 23 страни, към които е изпратена покана, представители на религиозните вероизповедания в България и други официални гости.

Присъстващите ще разгледат реставрираните мозайки на площ над 2000 квадратни метра.

„Вярваме, че Епископската базилика на Филипопол, която въплъщава вековна история, култура и традиции, ще се превърне не само в удивителна историческа забележителност, но ще бъде културен, туристически и общностен център, а отправените послания ще вдъхновяват много поколения напред“, посочват организаторите.

Подобни статии

Top