Откриват уникален музей догодина в Пловдив

Най-голямата звезда в Базиликата ще бъде мозайката

Истории от епохите на античния Филипопол и Средновековието ще разказва  Музейният комплекс на Епископската базилика на Филипопол. Уникалният комплекс ще бъде от световна величина с мултимедия, дигитални интерактивни програми и ценни архитектурно – исторически факти. Това разказа архитект Лий Сколник, който е тук заедно с президентa на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър, за да започнат работа по дизайна на музейния комплекс на Епископската базилика на Филипопол.

Той  ще бъде открит през есента догодина по време на Пловдив-Европейска столица на културата.

Най-голямата звезда в Базиликата ще бъде мозайката. Тя  ще е разположена на две нива и ще представя на посетителите древната Ранно – християнска епископска базилика, строена през 4 – 5 век.

Ще търсим историята на  сградите, които са строени на това място в различни периоди от време. Целта е да намерим интересни истории от епохите на античния Филипопол и Средновековието, когато на мястото на Базиликата е било гробище, и да ги разказваме на посетителите, сподели Лий Сколник.

Проектът е важен не само за Пловдив, но и за целия свят, увери президентът на фондацията Нанси Шилър. „Америка за България“ осигурява 8 млн. лева инвестиция, още толкова са осигурени и от Община Пловдив.

Реставрацията на Базиликата е още едно доказателство как Пловдив пази богатото си културно – историческо наследства, коментира зам.-кметът Александър Държиков. “ Базиликата е ценен паметник на културата, който ще привлече още повече туристи, за да видят един от най-древните градове в света“, каза той.

Top