Откриват възпоменателна скулптура на Йосиф Шнитер

Скулптурата е изработане по инициатива на дарители от група „Позитивните“ и район „Централен“

Възпоменателна стела на първия главен архитект на Пловдив Йосиф Шнитер е поставена до гроба му на Централни гробища. Тя е дело на пловдивския скулптор Цвятко Сиромашки и се нарича „Пламъкът на Шнитер“.

Скулптурата e изработена по инициатива на дарители от група „Позитивните“ и с подкрепата на район „Централен“. Представлява образа на Йосиф Шнитер, изваян от бронз с 3 свещника, които символизират трите храма, чийто създател е той. Ликът на автора на първия градоустройствен план на Пловдив е върху гранитна плоча, на която е гравиран запазеният знак на Йосиф Вацлав Шнитер.

Архитект Йосиф Шнитер е роден през 1852 г. Той е една от значимите фигури в историята на Пловдив, приел интересите на града за лична кауза. След като завършва Политехническия университет във Виена, отива в Русия и участва в Руско-турската война. При битката за Плевен е ранен и е награден със сабя от генерал Тотлебен за проявения героизъм на фронта.

През 1914 г. аварира главният водопровод на Пловдив и заплашва да наводни града. Йосиф Шнитер лично ръководи реконструкцията и прекарва в ледените води три денонощия. Вследствие на това той се разболява от тежка пневмония и си отива от този свят едва на 62 години. За 36-те си години, през които е главен архитект на Пловдив, оставя огромно архитектурно наследство.

Скулптурата ще бъде открита в 11.00 ч. днес на Централния гробищен парк в Пловдив, близо до Обелиска на поборниците.

Подобни статии

Top