Откриват „Знай своя род и език“ в ПУ „Паисий Хилендарски“ - DC news

Откриват „Знай своя род и език“ в ПУ „Паисий Хилендарски“

Двадесет и четвъртата национална научна конференция за студенти и докторанти

с международно участие е посветена на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски

От 10:00 ч. в 9 аудитория на Ректората на Пловдивския университет ще бъде открита XXIV-та национална конференция за студенти и докторанти с международно участие: „Знай своя род и език“, посветена на 300-годишнината от рождението на патрона на най-голямото висше училище в Южна България Паисий Хилендарски. Форумът се организира от Филологическия факултет в ПУ и Лингвистичния клуб „Проф. Борис Симеонов“.

Организаторите съобщават, че до момента участие са заявили 54 студенти и докторанти от няколко български и чуждестранни висши училища и институти – СУ „Св. Климент Охридски“, ШУ „Еп. Константин Преславски“,  ИБЕ при БАН, университетите в Крагуевац, Сърбия, и в Щутгард, Германия, и др.

Конференцията ще се проведе на 19 и 20 май 2022 г. в хибриден формат – присъствено и дистанционно. Обособени са 2 основни работни секции – по литературознание и по езикознание. Докладите на участниците ще бъдат оценявани от национално жури.

След приключване на заседанията през първия ден от 17:00 часа в 10-а аудитория на Ректората на университета ще се състои среща-разговор с писателката Неда Антонова за романа ѝ „Безмълвие. Греховната младост на Паисий Хилендарски“.

На 20 май от 15:30 часа в 6-а аудитория на Ректората ще е прожекцията на филма „Антигона 21“, създаден от третокурсници в специалността „Български език и английски език“, а от 16:00 часа ще се проведе тържествена церемония по награждаването на отличените участници. Паралелно с това ще бъде представен и брой 4 от Годишника „Verba iuvenium“, който включва текстовете на докторантите и на отличените студенти от XXIII-то издание на конференцията през 2021 г.

 

 

Подобни статии

Top