Откупихме си терен за парк на Гребната със 7 апетитни имота в града - DC news

Откупихме си терен за парк на Гребната със 7 апетитни имота в града

Съветниците прегласуваха без дебати 12-те ПУП-а, върнати от областния управител

С мотив запазване на зелените площи на Пловдив, Общинският съвет реши да обезщети със седем терена на ключови места в града собствениците на близо 50 декара до Гребния канал. Този терен е част от апортната вноска, с която в мандата на кмета  Иван Чомаков, общината влезе в дружество за строителство на Увеселителен парк, което не се реализира.  По предложение на кмета Здравко Димитров под формата на обезщетение за имота си в парк Отдих и култура фирмата „Тея инвест”, ще получи  почти 16 декара на булевардите „Копривщица” и „Свобода”, три имота до украинската църква и МОЛ Пловдив, 14 декара до хотел ЕсПи Ес, около 5 декара до „Освобождение” и „Найчо Цанов” и още 3 хиляди квадратни метра пред спортна зала Колодрума.

Решението за отреждане този терен за зелена площ е взето през месец февруари тази година и то предстоставя отчуждавенето днес.

„Самият парцел беше общинската вноска  в капитала на дружеството, което щеше, но така и не построи увеселителен парк, а междувременно делът на общинатав него се стопи“, напомни в хода на дебата Николай Радев от БСП.

„И сега с нашите си имоти ще ни вземат и други имоти“. Споделяйки това, но с акцент върху важността на зелената кауза Пловдив Добомира Костова от ДБ предложи имотът да не се заменя с други, а да се плати. Тя изрази съмнение в оценката на имотите и нарече методът на обезщетяване „скандален“. „Не можем да си позволим да губим общински терени, които могат по някакъв начин да служат на пловдивчани“, посочи тя.

С аргумента, че общината няма средства, предложението не се прие и с гласовете на 34-ма съветници се взе това за отчуждаване чрез замяна с апетитните имоти.

Гласуваха върнатите и приеха нови 12 ПУП-а

Съветниците прегласуваха без дебати върнатите от областния управител Йордан Иванов 12 решения за промени на подробни устройствени планове. Припомнямe, че върнататите решения предизвикаха скандал и протести на строителния бранш, което наложи регионалният министър Гроздан Караджов да разтълкува лично казуса в Пловдив. Съветниците гласуваха и още 12 нови промени на ПУП-ове, подготвени от главния архитект Димитър Ахрянов.

В началото на сесията новите точки предизвикаха спор между съветниците на ДБ и главният архитект на общината. Според Веселина Александрова нови ПУП-ове не трябва да се приемат без да е готова екологичната оценката на проекта за Общ устройствен план и той да е разгледан от ЕСУТ. Главният архитект на община Димитър Ахрянов Пловдив обаче обясни, че няма законови пречки и в момента ОбС да разглеждат промени в ПУП-овете. Днешната сесия е с рекорден дневен ред – 49 точки, от които 24 предложения за изготвяне на подробни устройствени планове.

Не приеха учредяването на новото транспортно общинско дружесво „Екобус Пловдив“

Местният парламент не прие и учредяването на общинско транспортно дружество „Екобус Пловдив“ ЕООД, което ще поддържа 2 линии на градския транспорт с електрически автобуси. Това стана ясно след дадената почивка по време на заседанието. Преди това съветниците гласува и  приеха с 29 гласа „за“ предложението, нямаше против, а 8 съветници гласуваха „въздържал се“. След почивката обаче председателят на Общинския съвет Александър Държиков обяви, че всъщност предложението за учредяване на дружеството и апортирането на общински терен с площ 18 516 кв. метра до жп гара „Тракия“ не е прието.

Той разясни, че за да бъде одобрено, то трябва да събере квалифицирано мнозинство от 34 гласа „за“. Според Държиков в паузата е направена консултация с юристи, според които да се счита за приета точката  трябва да събере две трети от гласовете.

Източник: Радио Пловдив
Снимка: архив DCNEWS

Подобни статии

Top