Отличиха Пловдив като град на знанието

Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов прие наградата

Пловдив е отличен като град на знанието в традиционната кампания „Най-добрият град за живеене“ на Дарик радио; церемонията по награждаването се е състояла в събота вечерта, но дистанционно заради спазване на противоепидемичните мерки в страната, съобщават от Общината.

Аргументите:

Градът под тепетата води изключителна политика в модернизацията на образованието, а обединените сили с бизнеса, с висшите учебни заведения и с научните институти през последните години го превърнаха в лидер в образователните системи в България. 38 училища имат повече от една виртуална класна стая за всяка паралелка, 94% от учениците над 5-ти до 12-ти клас са с активни профили в системите, а активните класни стаи са 9 000, което е най-високият процент в страната. По внедряване на технологии и дигитализация на учебния процес се доближаваме до скандинавските страни. Дуалното образование е сред водещите приоритети на общината, защото градът е център на най-голямата и бързо развиващата се индустриална зона в страната. Общите усилия с бизнеса развиват активно дуалното образование, което през следващите години ще бъде едно от най-предпочитаните. Пловдив е лидер и във въвеждането на Монтесори педагогиката в предучилищна и начална възраст.

Представете си, че само след година-две повечето завършващи ученици ще имат базови дигитални и меки умения. Те ще ползват свободно електронна поща и основните компютърни приложения, ще знаят как да използват Интернет за учене и за работа, ще имат умения да презентират и да работят в екип. Това би било огромно предимство за българската икономика само след няколко години, когато тези млади хора започнат своя професионален път, коментира заяви зам.-кметът по образование Стефан Стоянов при обявяването и приемането на наградата. По думите му технологиите ни дават голям шанс да реформираме бързо образователната система, но без да променяме съдържанието й, а само начините на преподаване.

Пловдив има 52 общински училища, 17 професионални гимназии и 4 частни учебни заведения и едни от най-престижните университети в страната, в които учат близо 44 000 ученици и 34 000 студенти.

Подобни статии

Top