Отложиха делото срещу шофьора на Преслава за фатална дата

Част от адвокатите – на почивка

Делото срещу бившия шофьор на Преслава Иван Сарафски, което днес започна изцяло отначало в Пловдивския окръжен съд, беше отложено за фатална дата и фатален час – 13 юли от 13.00 ч.

Днес бе насрочено разпоредителното заседание, но заради липса на няколко адвокати и един от подсъдимите, се наложи да бъде определена нова дата. Оказа се, че повечето юристи са в отпуск и нямало как да се върнат днес от почивка.

В съдебната зала се явиха четирима от подсъдимите – Сарафски, катаджията Костадин Илиев, Тихомир Монев и Сергей Джамбазов, известен като Серго Комисионера. Не се появи само Борислав Ташев, в залата липсваха също адвокатът му Илия Павлов и гражданските ищци – близките на прегазения от Сарафски 84-годишен Петко Петков.

Сарафски също беше без адвокат (защитава го Йордан Давчев), без защитник бе и Костадин Илиев. В залата той се отказа от двамата юристи, които го представляваха досега и вероятно ще си търси нов адвокат.

Първоначално Сарафски получи 2 години затвор

Припомняме, че бившият шофьор на фолк дивата Преслава Иван Сарафски бе осъден на 2 години затвор за това, че на 6 декември 2014 година прегази на пешеходна пътека на бул. „Христо Ботев“, в близост до жп-гарата 84-годишния дядо Петко. Впоследствие стана ясно, че Сарафски бил посъветван от катаджията Костадин Илиев да се смени с друг човек, който да поеме вината му. Така шофьорът убедил Борислав Ташев да каже, че той е управлявал автомобила, с който е блъснат стареца и избягал от мястото на инцидента.

2 г. затвор за шофьора на Преслава за прегазения дядо Петко

В хода на разследването по досъдебното производство стана ясно, че бившият служител на „Пътна полиция“ Костадин Илиев е замесен и в афера с регистрация на автомобили в КАТ срещу подкупи. Затова той бе осъден за вземане на пари под масата за общо 1800 лв. като комисионни, както и за злоупотреба със служебното положение. След залавянето му се оказа, че катаджията притежава и боеприпаси, част от които били незаконни, а друга – държал при оръжието си извън метална каса, което е абсолютно забранено. За всички престъпления той бе осъден на 2,5 години затвор при първоначален общ режим и глоба от 1000 лв.

На Сергей Джамбазов пък, който бил посредник при аферата с комисионните, съдът наложи само глоба от 1500 лв., а останалите участници в процеса – Борислав Ташев и Тихомир Монев се отърваха с условни присъди.

Апелативният съд върна делото заради процесуални грешки

Впоследствие Сарафски и останалите подсъдими обжалваха присъдите си пред Апелативния съд, но магистратите отмениха присъдите и върнаха делото отново на Окръжния съд за ново разглеждане заради допуснати процесуални нарушения.

Междувременно законът бе променен и сега се налага процесът да тръгне по новия ред, с разпоредително заседание, посочи пред журналисти днес адвокатът на един от подсъдимите – Красимир Елдъров.

Шофьорът на Преслава не видял в тъмното дядо Петко

Подобни статии

Top