Отложиха конфликтната точка за КСУ „Св. Георги“ в Пловдив, ще се решава в края на месеца (ВИДЕО)

Предложението на ресорния зам.-кмет да се закрие КСУ „Св. Георги“ като второстепенен разпоредител и социалните услуги да се възложта на частна фирма, ще се обсъжда в комисиите

Общинските съветници отложиха предложението за прехвърлянето на дейността на КСУ “Свети Георги” на частната фирма „Соник старт“ ООД на днешната си сесия. Точката предизвика напрежение сред персонала на комплекса и доведе до декларация, подкрепена и от синдикатите. В резултат вносителят – зам.-кметът Георги Титюков предложи тя да бъде отложена за следваща сесия, за да се изяснят някои от конфликтните моменти.

Гласуват продажбата на общинския дял в „Градски транспорт“, социални услуги ще се управляват от частна фирма

Георги Величков от „Ние, гражданите“ поиска предложението на зам.- кмета Георги Титюков да се обсъди в комисиите.

Веселка Христамян от Демократична България пък поиска зам.-кметът по спорт, младежки дейности и социалната политика да й отговори на множество въпроси, сред които и защо точно сега се налага КСУ „Св. Георги“ да бъде закрит като второстепенен разпоредител на средства.

Пловдив бил в златната среда с възложени около 1/3 от социалните услуги на външни доставчици

От своя страна зам.-кметът Георги Титюков обясни пред журналисти, че подобни социални услуги се обслужват от частни фирми навсякъде в страната. Дори в столицата 50% от услугите били възложени на частни дружества, а в Пазарджик частни фирми управлявали 90 на сто от социалните услуги.

Социални работници протестират срещу предложението КСУ „Св. Георги“ да се поеме от частна фирма

„Ние сме в златната среда, гледаме да сме възложили 1/3 от услугите на външни доставчици“, подчерта ресорният зам.-кмет. Той посочи, че общината ще контролира работата на доставчика и изрази надежда, че новата фирма ще подобри материалната база, да привлече инвестиции и да инсталира видеонаблюдение, за да не се случват инциденти между потребителите на услугата и персонала.

Очаква се на следващата сесия, която ще бъде на 27 януари, предложението отново да влезе в дневния ред, но дотогава да е постигнато споразумение между общината и „Соник старт“ ООД за запазване на Колективния трудов договор за служителите. Днес стана ясно също, че всички социални работници са си подали молби за подписване на нови трудови договори с новия доставчик.

На сесията бе отложена и точката за план-сметката за чистота по предложение на зам.- кмета Величко Родопски. По думите му тя трябвало да бъде доработена.

Съветниците обаче приеха с 26 гласа „за“, 10 „против“ и 6 „въздържал се“, да се открие процедура за продажба на 66 608 акции от капитала на обявената в несъстоятелност фирма „Градски транспорт – Пловдив“ АД на „Петрол енерджи“ ЕООД, чийто управител е Георги Самуилов. След проведен търг стойността на една акция ще бъде 1,04 лв., като наддаването е започнало от 0,28 лв. за акция.

Подобни статии

Top