Отложиха за догодина делото срещу даяджиите от Пловдив, обвинени в подкуп

Сред изнудваните фирми имало и асеновградска

Отложиха за догодина делото срещу даяджиите, което бе върнато на прокуратурата и днес отново трябваше да се гледа на разпоредително заседание. Делото не тръгна, тъй като единият от подсъдимите – 54-годишният Паун Тенев, бил с доказан COVID-19, а другият – Димитър Янакиев (47 г.) съобщил тази сутрин, че е с температура. И двамата са освободени под гаранция, припомниха от съдебната палата.

В залата се яви само третият подсъдим – Станко Милушев (40 г.), но поради липсата на останалите двама подсъдим, на делото не бе даден ход. Така съдебният състав го отложи за догодина.

Припомняме, че тримата са обвинени в това, че в качеството си на длъжностни лица – инспектори в Областен отдел „Автомобилна администрация“, гр. Пловдив, сектор „Контролно административна и наказателна дейност“, взели подкуп, за да не извършат действие по служба – да не съставят актове за установяване на административно нарушение по Закона за автомобилните превози при извършени контролни проверки на три фирми, като деянието е извършено чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение.

По делото е установено, че на тримата обвиняеми, с оглед изпълнение на служебните задължения, било възлагано да правят проверки на различни транспортни фирми в област Пловдив. Съобразно нормативните актове някои от инспекциите се извършвали в Областен отдел „Автомобилна администрация“, гр. Пловдив, а на фирмите с повече регистрирани товарни камиони – на място в офисите им.

Освен това един от свидетелите, разпитан по делото – Стоян Къртев, който е собственик на голяма месарска фирма, бил изнудван да носи пари, луканки и салам, за да не му налагат актове в големи размери. Едната от изнудваните фирми пък била асеновградска и имала над 300 тира.

Следващото заседание бе насрочено за 15 януари от 10.00 ч.

Снимка: архив DCNEWS

Подобни статии

Top