Отмениха домашния арест на задържания за фалшивите сертификати в Пампорово

Атанас Марчев бе пуснат под парична гаранция от 4 000 лв.

Апелативен съд – Пловдив отмени домашния арест на Атанас Марчев – служителят на лабораторията в Пампорово, издавала фалшиви зелени сертификати, като му определи мярка за неотклонение парична гаранция от 4 000 лева, съобщифа от пресслужбата на съда под тепетата.

Срещу него са повдигнати две обвинения. Първото е за това, че  на 08.01.2022 г. в частна медицинска лаборатория на Пампорово е добавил неправомерно компютърни данни  в информационната система на Министерство на здравеопазването, която е  генерирала данни и са издадени удостоверения за наличие на антитела срещу SARS-Cov2, доказани чрез лабораторен тест спрямо двама свидетели. От тях той е получил общо 600 лева, за да бъдат издадени два сертификата, като единият свидетел въобще не се е подлагал на тест в лабораторията, където работи обвиняемият. Спрямо другия  свидетел е издаден сертификат, като посочените стойности в този сертификат се различават съществено /десет пъти/ с резултата, установен при проведено друго изследване на 10.01.2022 г.

Ето как е действала схемата за фалшивите сертификати в Пампорово

Второто обвинение е за това, че на 09.01.2022 г., като работещ в търговско дружество, е поискал и приел имотна облага от 300 лева, която не му се следва, за да извърши действия в нарушение на задълженията си при осъществяване на търговската дейност по издаване на сертификат за наличие на антитела на свидетелката С. К.

След анализ на доказателствата по делото Пловдивският апелативен съд прецени, че няма достатъчно данни в подкрепа на обоснованото предположение Марчев да е съпричастен към първото обвинение за престъплението по чл. 319б ал.5 т.2 от Наказателния кодекс, а именно, че лично е въвел компютърните данни в информационната система на Министерството на здравеопазването за издаване на сертификати за наличие на антитела. В тази връзка по делото не са ангажирани от прокуратурата никакви доказателства, а наличните сочат на принос на обвиняемия към инкриминираните сертификати, но не и че той е извършител на престъпните действия, довели до издаването им.

Съдът намери, че има достатъчно данни в подкрепа на обоснованото предположение по второто обвинение,  което е престъпление по чл. 225в ал.1 от НК. За него е предвидено наказание лишаване от свобода до пет години или  глоба до двадесет хиляди лева.

Спипаха служител от лаборатория в Пампорово, издал фалшив зелен сертификат

Конкретната тежест на това престъпление, в контекста на положителните данни за личността на обвиняемия, който не е осъждан, оказал е съдействие и се е отзовал при призоваването му от полицейските органи, както и известният му адрес на местоживеене сочат, че опасност от укриване няма. Не е с висок интензитет  и опасността от извършване на престъпление от същия вид, тъй като към момента обвиняемият не изпълнява трудови задължения в медицинската лаборатория.

С оглед на така отчетените данни и обстоятелства и предвид данните за влошено здравословно състояние на обвиняемия, който страда от хронични заболявания, изискващи регулярни медицински прегледи и наблюдение, съдебният състав прие, че целите на мярката за неотклонение могат да се постигнат  посредством вземане на парична гаранция от 4 000 лева.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Подобни статии

Top