Отмениха доживотната присъда за килъра на митничаря Дребчев

Осъдиха го на 20 години затвор

Пловдивският апелативен съд отмени доживотната присъда, с която килърът Божидар Атанасов бе признат за виновен в убийството на митничаря Георги Дребчев на 13.06.1999 г. в Пловдив. Припомняме, че митническият служител беше убит пред дома си – вх. „Г“ на блок 131 в жк “Тракия“.

Доживотен затвор за килъра на митничаря Дребчев

Апелативните магистрати постановиха наказание от 20 години затвор за извършеното престъпление от Атанасов. Подбудител за убийството бил бившият кмет на Съединение Евгений Маринчешки, който загина при катастрофа на 3 февруари 2012 година. Съдът намали и присъдата на втория съучастник и подбудител Иван Карабелов от 15 години и половина на 7 години.

Мотивите на съдиите за намаляване на присъдата на Божидар Атанасов са, че извършеното от него убийство е тежко деяние по смисъла на Наказателния кодекс, но не се отличава с изключителна опасност за обществото.

Обрат по делото за убийството на митничаря Дребчев? (СНИМКИ)

Апелативните магистрати са преценили, че в случая начинът на осъществяване на престъплението не завишава обществената опасност на деянието. Това е така, тъй като убийството е извършено с един изстрел в тялото на пострадалия, след което Атанасов, без да се интересува дали куршумът е попаднал в тялото на Дребчев, избягал от мястото на престъплението.

Според апелативните съдии липсва и обвинение убийството да е извършено с особена жестокост. За магистратите не е без значение е и изминалият изключително дълъг период от извършване на престъплението до налагане на присъдата.

В мотивите за намаляване присъдата на вторият подсъдим Иван Карабелов съдът приема, че това се прави заради съдействието, което е оказал на разследващите органи. Благодарение на неговите обяснения е доказано престъплението, извършено от Божидар Атанасов.

Дребчев убит заради вносно олио

Апелативният съд потвърди присъдените от Окръжния обезщетения за неимуществени вреди – по 100 000 лв. на близките на Дребчев.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Припомняме, че Божидар Атанасов бе осъден доживот и за убийството на бизнесмена Огнян Харизанов, известен с прякора Оги Лудия. Тази присъда също е обжалвана пред Апелативния съд, а делото е насрочено за 13.09.2018 г. Тогава то ще продължи с разпит на свидетели.

Доживотен затвор за килъра на Оги Лудия

Подобни статии

Top