Отмениха предсрочното освобождаване на мъж, убил тъща си с джанта в Розино

Убийството е извършено на 25 октомври 2009 г.

Пловдивският апелативен съд отмени предсрочното условно освобождаване на Раиф Али от Розино, който излежава в Старозагорския затвор 18-годишна присъда за убийство с особено жестокост на тъща си.

Престъплението, за което Али бе осъден,  е извършено на  25 октомври 2009 година в село Розино. След употреба на алкохол мъжът нахлул с викове в дома на тъща си, за да й потърси сметка, защо е бил изгонен от къщата й, в която преди живеел с жена си и децата им. Често той пребивал от бой жената, децата и тъща си. Затова, като го чули да вика, те избягали, но възрастната жена останала в една от стаите. Раиф я пребил до смърт с автомобилна джанта.

С определение Старозагорският окръжен съд е уважил предложението на началника на затвора в Стара Загора Раиф Али да бъде предсрочно условно освободен от изтърпяване на остатъка от около три години и девет месеца от  наложено му от Окръжен съд – Пловдив през 2010 г. наказание от 18 години лишаване от свобода. Прокуратурата обаче е останала недоволна от определението и го атакувала като незаконосъобразно пред Апелативен съд – Пловдив.

Прокуратурата смята, че от приложените доклади от затвора не може да се обоснове категоричен извод, че корекционния процес с осъдения е завършил. Видно е, че Али неотдавна – през 2018 год. е допуснал на няколко  пъти нарушения на реда и дисциплината, за което са му били налагани съответните наказания, поради това прокуратурата счита, че корекционната работа спрямо него следва да продължи, за изпълнение заложените цели и задачи в плана на присъдата и с оглед постигането на целите на наказанието.

Апелативните магистрати смятат, че протестът на прокуратурата е основателен.

Съдът не споделя доводите на Окръжен съд – Стара Загора, тъй като намира, че осъденият не е показал, че се е поправил и превъзпитал.

В докладите от затвора няма мотивиран отговор дали е постигнато изменение в ценностните нагласи на Раиф Али според индивидуалния план на присъдата, която трябва да е взела под внимание конкретното извършено правонарушение. Анализът на данните от докладите сочи, че няма яснота за резултатите от корекционния процес при лишения от свобода, тъй като не са фокусирани първоначални регистрираните проблемни зони, сред които е зловредната употреба на алкохол. Данните за поведението на осъдения до известна степен са негативни във връзка с грубите дисциплинарни нарушения, допуснати при извеждането на Али извън контролираната среда, за да работи на външен обект, където е допуснал грубо отношение към длъжностни лица и други нарушения.

Апелативен съд – Пловдив счита, че липсва една от кумулативните предпоставки за предсрочно условно освобождаване, тъй като осъденият Раиф Али не е дал всички изискуеми доказателства за своето поправяне.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Подобни статии

Top