Отмениха присъдата на д-р Димитров за убийството на Плъха, делото започва отначало

Върнаха делото на Окръжния съд, ще го гледа друг състав

Апелативен съд – Пловдив отмени изцяло присъдата на Пловдивския окръжен съд спрямо д-р Иван Димитров и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на същия съд, от стадия на разпоредителното заседание. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Д-р Димитров беше оправдан от Окръжен съд – Пловдив за това, че на 02.03.2018 г. при условията на превишаване пределите на неизбежна отбрана е застрелял с незаконно притежаван пистолет Жоро Джевизов с прякор Плъха, когото заварил да краде в гаража му малко след полунощ. Първоинстанционният съд осъди лекаря на 2 години лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок за държане на пистолет и боеприпаси без да има надлежно разрешение за това.

Апелативният съд установи, че при постановяването на присъдата, окръжният съд е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила, изразяващи се в липса на пълен и задълбочен анализ на противоречията, които съществуват между събраните по делото доказателства.

Първоинстанционното производството е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, по желание на подсъдимия. Съдът е приел, че направените от д-р Димитров признания на фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, се подкрепят от събраните по делото доказателства. Апелативният съд е отчел, че приложената процедура по гл. 27 НПК освобождава съдът от задължението лично да събира и проверява всички доказателства, но не и от задължението за внимателна преценка за всички събрани доказателства по делото, за излагане на ясни мотиви, кои от тях приема, какво установяват те, а при противоречия в доказателствата – да изложи съображения защо едни приема, а други отхвърля.

Не се потвърждава информацията, че нападението е било видяно от няколко свидетели

Така, например, приетото от окръжния съд, че е имало нападение от пострадалия срещу рентгенолога, което било видяно от няколко свидетели, не се потвърждава нито от обясненията на подсъдимия, нито от показанията на тези свидетели. От разпитите им става ясно само, че са чули изстрели и викове, а един от тях заявява, че видял двама мъже да тичат в различни посоки.

1 2

Подобни статии

Top