Отново доживотен затвор за килъра Божидар Атанасов заради убийството на Огнян Харизанов

Апелативният съд отново потвърди доживотната присъда на Окръжния

Пловдивският апелативен съд  потвърди отново присъдата, с която на 56-годишния Божидар Атанасов е наложено наказание „доживотен затвор“ за убийството на 42-годишния Огнян Харизанво, негов партньор в наркоразпространението, като престъплението е извършено със средство, опасно за живота на мнозина и представлява опасен рецидив.

Делото бе върнато от Върховния касационен съд за разглеждане от друг съдебен състав на Апелативен съд – Пловдив.

Магистратите изпълниха дадените в отменителното решение указания. Събраха се множество гласни писмени и доказателства, приеха се три допълнителни балистични експертизи, представляващи като обем над 1000 страници.

Вторият състав на въззивната инстанция достигна до становището на първия състав на Пловдивския апелативен съд, че косвените доказателства, каквито единствено са налични по делото, кореспондират помежду си и са подкрепени от експертните изводи. Съдът приема, че подсъдимият е прострелял Огнян Харизанов в интервала 23.00 ч. – 23.20 ч. на 17 август 2007 г. на вилата му в Родопите.

Апелативните магистрати потвърдиха и частта от присъдата на първоинстанционния съд, с която Атанасов е осъден да заплати по 200 000 лева за децата на Харизанов, а за жената и родителите му – от по 150 000 лева., ведно със законната лихва от датата на увреждането, представляващи обезщетения за претърпени неимуществени вреди от деянието.

Делото в Апелативния съд бе образувано по протест на Окръжна прокуратура – Пловдив и жалби на подсъдимия и на гражданските ищци срещу присъда на Окръжен съд – Пловдив, с която подсъдимият Божидар Атанасов е осъден на доживотен затвор.

Решението на Апелативния съд не е окончателно, подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Подобни статии

Top