Отново „Духовни маршрути в Пловдив 2021“

Четири вълнуващи обиколки из дебрите на пловдивския дух

Издателство „Летера“ има удоволствието да покани пловдивчани и гости на града да се включат в събитията от втория етап на „Духовни маршрути в Пловдив 2021“, които ще се проведат през септември-октомври. Проектът е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на града за 2021 година. Не пропускайте следващите 4 обиколки из дебрите на пловдивския дух.

Маршрут ЛИТЕРАТУРА

„Мислене за Пловдив“

18 септември 2021 г., събота, 10:30 ч.

Сборен пункт: пред къща „Ламартин“

Водач: МЛАДЕН ВЛАШКИ е университетски преподавател, литературен историк, критик и журналист. От април 2018 е лектор по български език, литература и култура в Славянския семинар на Университета във Фрайбург.

Родом е от Пловдив. Учил е в НЕГ „Бертолт Брехт“ Пазарджик, следвал е в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и е специализирал във Виенския университет. Доктор е по сравнително литературознание (Пловдивски университет) и по философия (Виенски университет). Хабилитиран преподавател е по Антична и западноевропейска литература в Пловдивския университет. По тази дисциплина има издадени учебници и учебни помагала както за средния курс на българските училища, така и за университетския профил. Бил е гост-лектор в университети в Берлин, Болоня, Букурещ, Валядолид, Дрезден и др. Публикувал е пет книги, посветени на българската литература и на връзките й с немската култура и литература.

Обществените му ангажименти са свързани с културни и медийни теми. Бил е народен представител в 38. НС на Р България (комисия по култура и медии) и член на регулаторния орган НСРТ. С днешна дата освен лектор и преподавател е и издател-редактор на литературното списание „Страница“, автор и водещ на предаването за книги и литература „Преге“ по БНР-Пловдив. За своята образователна, литературно-критическа и журналистическа дейност е отличаван с редица национални и други награди.

С участието на актьора ПЕТЪР ТОСКОВ

Какво е мисленето? Туй не е ли
взаимодействието, при което
се отразяват в нашата душа
вълнения с образи на град
и равнина? И всъщност нищо друго.

(Иван Теофилов)

Маршрутът съчетава пловдивски пространства и техните литературни образи. Той не проследява тематична или исторически определена област, а се стреми да внуши преплитането на времевите пластове в пловдивските пространства, така както са отразени те в литературата. Текстовете са от различни поколения автори.

• По ул. „Княз Церетелев“ и ул. „Хемус“
(Недялко Славов „Фаустино“)

• Античен театър
(поглед от „Хълма“ на Димитър Кирков)

• През двора на църквата „Св. Богородица“ до поглед от другата страна на Тунела
(„Тераса“ на Иван Теофилов).

• Посока площад „Джумая“ покрай „Седмият хълм“ и Античен стадион („Римски стадион“ на Йордан Велчев) до бившия клуб „Кристал“ („салфетъчна поезия“ из „Гранд кафе „Кристал“ на Георги Райчевски и спомени на Здравко Попов)

• По ул. „Цариброд“ до долния край на Джумаята, пред бившата „Антикварна книжарница“ (Иван Теофилов „Джумаята“ и Иван Вълев из „Скритата градина“)

• По улица „Христо Г. Данов“ (из „Нова земя“ на Иван Вазов); до входа на Дондуковата градина (Захарий Стоянов из „Чардафон Великий“)

• Площад „Цар Калоян“ (Орта мезар и поглед към Мараша – из „Далече от Толедо“ на Анжел Вагенщайн)

• Финал: стихове за Пловдив на Алексанъдр Секулов и Йордан Велчев

Подобни статии

Top