Отново „Книги за смет“ в Пловдив, този път събират само пластмаса

На 11 и 12 май за седма поредна година в Пловдив ще се проведе инициативата „Книги за смет“.

Освен под тепетата, ще има акции също в София, Бургас, Велико Търново и Стара Загора. Всеки, който върне 1 килограм пластмасови отпадъци ще получи в замяна талон, с който може да вземете своята безплатна книга от предварително подбрани заглавия. Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. Трети талон няма да бъде предоставян, независимо от обема на предадените отпадъци.

Ограничението се поставя, за да могат повече хора да се възползват и получат безплатна книга, казват организаторите на кампанията – фондация Credo Bonum Foundation.

Кампанията ще се проведе едновременно в петте града от 10 до 13 часа. В Пловдив пунктовете за събиране на пластмасови отпадъци и капачки ще са пред Общината и на паркинга на Kaufland в Тракия (бул. „Освобождение“ 47).

Желаещите да се включат в „Книги за смет“ трябва да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди, авточасти.

За всеки килограм пластмаса участниците ще получават талон за една хартиена или две електронни книги, които могат да бъдат изтеглени от сайта на „Книги за смет“. За да могат повече хора да се включат в кампанията, всеки участник може да получи максимум два талона за книги и един талон за отстъпка на продукти независимо от предаденото количество пластмаса.

От първото издание на „Книги за смет“ през 2013 г. досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани над 55 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги. Миналата година участниците в събитието в Пловдив отчетоха най-добър резултат, което отреди на града първото място в символичната надпревара с кауза.

Подобни статии

Top