Отново на протест в защита на Пирин

Тази седмица протестиращите излизат с три нови искания

Управляващите подготвят сечи и строителство в горите и земеделските земи

Пловдивчани ще излязат днес за седма поредна седмица в защита на НП „Пирин“, но след последните действия на управляващите към исканията на протестиращите бяха добавени и три нови.

Протестното шествие ще започне в 18:30 пред Община Пловдив и в 19:00 часа ще премине по маршрута ул.“Княз Александър“, през Античен Стадион на Филипопол и ул. „Райко Даскалов“ до Детмаг към ул. „Йоаким Груев“ и на юг по ул. „Железарска“ до Джумая Джамия и обратно към сградата на Общината.

След като на 28 декември 2017 г. с решение на Министерски съвет се даде възможност за строителство върху 48% от територията на Национален парк Пирин, сега управляващите придвижват законодателство за нови сечи за строителство в горите и за застрояване на земеделските земи в планинските райони и по Черноморието.

Затова исканията на протестите за природата са вече шест:

  1. Оттегляне на решението на МС от 28.12.2017, което дава възможност за строителство в 48% от Национален парк Пирин;
  2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение;
  3. Обявяване на реалния собственик на концесионера „Юлен“ АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество; 

(И новите 3 искания)

  1. Оставка на Валери Симеонов като вицепремиер, заради прокарване на правителствена политика срещу гражданското общество и природата и публичните призиви за насилие и дискриминация;
  2. Отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите (същите като през 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите. Отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от брадвата (Министерство на земеделието и храните) и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори;
  3. Отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.

Гражданите настояват и за оставката на вицепремиера Валери Симеонов след серията от публични лъжи във връзка с взетото решение от 28 декември 2017 г., серия от недопустими и неприемливи исказвания и публични призиви за насилие и дискриминация на граждани на ЕС, както и на неприкритото вече обслужване на частните интереси на свързаните помежду си фирми „Витоша ски” и „Юлен”, която е концесионер на ски зона Банско в Национален парк Пирин.

Освен в Пловдив протести днес ще има и в София, Благоевград, Бургас, Велико Търново, Плевен, Русе, Свиленград, Свищов, Сливен, Стара Загора.

Недоволството на българските граждани се пренесе и в чужбина където също се организират протести в подкрепа на „Пирин“. Ето в кои градове на Англия сънародниците ни ще изкажат недоволството си: Лондон, Бристол, Глазгоу.

Подобни статии

Top