Отново оставиха в ареста Иво Лудия по обвинението в отвличане - DC news

Отново оставиха в ареста Иво Лудия по обвинението в отвличане

Даскалов не присъства в съдебната зала

Пловдивският апелативен съд остави в ареста Иво Даскалов, известен с прякора Иво Лудия, който бе обвинен в отвличането на Фарук Манаф, към който е проявена особена жестокост. В извършване на деянието са обвинени общо четирима души, сред които бившият началник на Трето РУ на МВР в Пловдив Самуил Хаджиев и негов служител – бившия полицай Атанас Качаков.

Иво Лудия отново зад решетките за постоянно, обвинен е в отвличане

Апелативните магистрати прецениха, че правилно Окръжен съд – Пловдив е отказал промяна на мярката за неотклонение спрямо Даскалов, като определението за това е законосъобразно и обосновано. Налице са данни за извършеното деяние, които се откриват в показанията на пострадалия Фарук Манаф и на обвиняемия Даниел Димитров, които са достатъчно, за да се направи обосновано предположение за съпричастност на Иво Лудия към деянието, за което му е повдигнато обвинение. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години или доживотен затвор, както и конфискация на част или цялото имущество на виновния.

Според съда при мярка, различна от задържане под стража, има опасност Даскалов да извърши престъпление. Тази опасност произтича от лошите му характеристични данни, тъй като е осъждан два пъти до сега, както и от механизма на извършване на отвличането. Срещу него има още едно разследване за катастрофа с трима загинали, станала на 2.05.2021 г.

Съдебното заседание се проведе при отсъствие на обвиняемия, който е заявил в писмена форма, че не желае да присъства поради здравословното си състояние. Предстои изготвянето на нова комплексна съдебно-медицинска експертиза, която да установи дали здравословното състояние позволява на обвиняемия Даскалов да пребивава в ареста с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Припомняме, че според обвинението Фарук Манаф е отвлечен и изтезаван от бившия полицай Атанас Качаков, както и цивилните Симеон Иванов и Даниел Димитров. Според прокуратурата Манаф бил отведен на стадиона и изтезаван от ченгето и двамата цивилни.

Подобни статии

Top